latinica  ћирилица
15/07/2020 |  18:21 | Аутор: СРНА

Кантон Сарајево: Обавезно ношење заштитних маски

На подручју Кантона Сарајево, од сутра ће, према одлуци Кризног штаба кантоналног Министарства здравства за праћење и анализу ситуације изазване вирусом корона, бити обавезно ношење заштитних маски.

Наведеном наредбом се налаже свим пацијентима и њиховој пратњи да приликом уласка и боравка у здравственим установама на подручју Кантона Сарајево, обавезно и континуирано носе заштитне маске, што се не односи на хоспитализоване пацијенте.

Налаже се свим запосленим у јавним и приватним геронтолошким центрима, као и других социјалних установа које збрињавају особе којима је потребна стална брига и помоћ, да континуирано носе заштитне маске током рада.

Континурано ношење заштитне маске је обавезно и свим запосленима у јавном-градском саобраћају на подручју Кантона Сарајево, такси возилима, као и путницима током вожње.

Налаже се свим продавцима на отвореним пијацама да током рада обавезно носе заштитне маске, као и купцима током посјете и куповине на пијацама, затим запосленима у објектима трговачке и услужне дјелатности, као и посјетиоцима, да за вријеме боравка у њима носе заштитне маске.

Маске су обавезне и за раднике у угоститељској дјелатности који долазе у контакт са гостима или учествују у послуживању припреме хране и пића, запосленима на факултетима и академијама, као и студентима током трајања испита и других активности у овим образовним установама.

Посјетиоци јавних скупова на отвореном у Кантону Сарајево, уколико није могуће обезбиједити прописану дистанцу од најмање два метра, обавезно морају да носе заштитне маске.

На јавним скуповима у затвореном простору обавезно је ношење заштитних маски све вријеме трајања скупа.

Поступање у супротности са мјерама из ове наредбе, како се наводи, представља кршење одредаба Закона о заштити становништва од заразних болести ФБиХ и повлачи све законом прописане санкције против прекршилаца.

Наредба ће бити на снази до доношења нове наредбе или до престанка њеног важења, преносе федерални медији.