latinica  ћирилица
15/07/2020 |  17:08 | Аутор: СРНА

Цикотић добио препоруку за именовање за министра безбједности

Чланови Комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за именовање Савјета министара данас су на сједници у Сарајеву дали препоруку за именовање Селма Цикотића, који је кандидат СДА, за министра безбједности у Савјету министара.
Селмо Цикотић - Фото: СРНА
Селмо ЦикотићФото: СРНА

Четири су гласа била за, три против и два уздржана.

Ова одлука иде на потврђивање у Представнички дом.

Чланови Комисије пропитивали су данас Цикотића као кандидата за министра безбједности у Савјету министара о његовим ставовима у вези са безбједносном ситуацијом у БиХ, његовој ратној прошлости и плановима како намјерава да води ово министарство.

Предрага Кожула из ХДЗ-а интересовало је каква је улога Цикотића била у нестанку 23 лица хрватске националности током рата у Бугојну, на шта је он одговрио да за тај догађај не сноси никакву одговорност, као ни оперативна група такозване Армије БиХ.

Кожул је најавио да ће гласати против именовања Цикотића јер му се чини да то именовање "неће помоћи Савјету министара".

Сашу Магазиновића /СДП/ интересовали су Цикотићеви погледи на рјешавање мигрантске кризе и аферу у вези са 3.000 лажних виза држављанима Пакистана.

Цикотић је рекао да је питање миграната безбједносно, економско, демографско и културолошко глобално питање на које БиХ не може сама дати одговор.

Он је додао да не зна шта садржи план претходног министра безбједности у погледу борбе против мигрантског таласа у БиХ.

Цикотић сматра да је технички било неизводљиво давање лажних виза Пакистанцима који су долазили у БиХ, а ако је то неко и учинио, онда је то озбиљан пропуст и прекршај.

Према Цикотићевим ријечима, органи БиХ неминовно треба да сарађују са партнерима из ЕУ и државама из које мигранти крећу ка Европи.

Драган Мектић /СДС/ није имао конкретно питање за Цикотића, али је рекао да се ниједна виза не може издати нигдје у свијету без сагласности Сарајева, након низа оперативних провјера надлежних служби БиХ.

- Технички је немогуће одштампати стикер за визу у некој амбасади, ако нема сагласности из Сарајева - рекао је Мектић.

Едита Ђапо /СББ/ и Магазиновић приговорили су Мектићу да не треба он да одговара на питања чланова Комисије, него Цикотић.

Одговарајући на питање Јасмина Емрића /А-СДА/ о мигрантима и Координационом тијелу у БиХ за борбу против мигрантске кризе, Цикотић је поновио да је то комплексно питање у БиХ, али да он лично није упознат о институционалном дјеловању надлежних структура на овом плану и њиховој међусобној сарадњи, те да сазнања о томе има само из медија.

Предсједавајући Комисије Халид Гењац /СДА/ изразио је наду да ће кандидат ове странке Селмо Цикотић успјешно обављати функцију министра безбједности у Савјету министара.