latinica  ћирилица
15/07/2020 |  16:47 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Приоритет - здравље и привредна активност

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија каже да је епидемија вируса корона промијенила све, те ће морати да буду промијењене и политике које су планиране за ову годину, наводећи да је приоритет заштита здравља грађана и задржавање тренутног нивоа привредних активности.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Мораћемо промијенити политике које смо планирали за 2020. годину. Ушли смо у њу у тренутку врло повољних макроекономских показатеља, са процјенама високог раста БДП-а. Сада смо у ситуацији да се боримо са рецесијом, недостатком прихода, додатног задуживања, покушајем да спријечимо повећање броја незапослених, боримо се да наша предузећа не изгубе тржишта, да привредни субјекти и грађани могу сервисирати кредите - рекао је Тегелтија за Кликс.

Он је навео и да ће кључне политике у вези са европским интеграцијама и економским растом остати непромијењене, али да морају бити промијењени модалитети за реализацију.

Тегелтија је оцијенио да се, будући да се од шест и по мјесеци рада Савјета министара већ четири живи са пандемијом, у том периоду БиХ добро носила са овим проблемом, као и Савјет министара и све институције.

Он сматра да су економске мјере које су предузели, прије свега ентитети, јер су кључне економске полуге у њиховим рукама, врло успјешно дјеловале на почетку епидемије.

- Те мјере су адекватне и у овом тренутку. Не можемо говорити да је БиХ заказала када је ријеч о томе - додао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће БиХ обезбиједити довољно финансијских средстава да би ентитети могли испунити обавезе према привреди и грађанима.

- Надам се да ћемо ову борбу са пандемијом ускоро окончати и почети да се бавимо рјешавањем других проблема у БиХ - рекао је Тегелтија.

Одговарајући на питање да ли БиХ може до јесени спровести кључне приоритете из Мишљења Европске комисије, Тегелтија је рекао да БиХ ради на приоритетима из Мишљења, наводећи да су неки реализовани, неки су у фази реализације, а до краја године ће бити ријешен највећи дио важних питања.

Он је напоменуо да ту има и политичких тема гдје постоји минималан степен сагласности.

- Зато је тешко рећи да ћемо спровести све, али мислим да ћемо до краја године спровести кредибилан број мјера због чега би, према мом мишљењу, Европска комисија имала могућност да БиХ додијели кандидатски статус - сматра Тегелтија.

Говорећи о предстојећим изборима, Тегелтија је навео да локални избори треба да буду одржани ове године, у посљедњем термину који је утврдила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

- Избори требају грађанима, требају и локалним заједницама. Потребни су да се искаже став грађана према онима који су водили у претходном периоду, да им потврде мандате или да бирају друге - рекао је Тегелтија и нагласио да су избори потребни и као доказ демократског друштва гдје се спроводе у задатим роковима и постоје сви услови за њихово одржавање.

Он је изразио жаљење због начина избора три члана ЦИК-а, јер је, како је разумио, направљен велики број прекршаја - начин избора, затим вријеме у којем су изабрани, те њихов ранији политички ангажман.

- То није добро, јер ствара неку криву слику, али вјерујем да ће се ово довести у ред, а да ће овај састав ЦИК-а схватити да је најважнија улога да спроведе изборе, а не како су знали наступати у јавности као противници оних који тренутно врше власт у БиХ - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да Савјет министара и своју позицију доживљава као мјесто компромиса, договора и сарадње, као мјесто рјешавања животних проблема грађана и пословне заједнице.

- Политичким препуцавањима не можете обезбиједити ништа од набројаног. Ја сам човјек који се залаже за рјешавање проблема - истакао је Тегелтија и додао да сви у БиХ морају да раде више, за себе, за своје компаније, а тако и за народе, без обзира на то јесу ли Срби, Бошњаци или Хрвати.

Он је рекао да треба разговарати са сусједним земљама, унапређивати економску сарадњу, рјешавати питања инфраструктуре, комуникација, али и нека од политичких питања као што је дефинисање граничне линије, рјешење спорних тачака на тој линији и остала која су посљедица рата, попут питања несталих лица.

Одговарајући на питање какав однос има са српским чланом Предсједништва БиХ и лидером СНСД-а Милорадом Додиком, Тегелтија, који је и високи функционер те партије, рекао је да успјешно сарађују.

- СНСД је мјесто које окупља људе, а не дијели их. Приче о струјама у СНСД-у, сврставајући чланове на једну или другу страну, долазе од наших политичких противника који желе да прикрију своје проблеме приказујући подјеле у СНСД-у. Има и оних који су дио самог СНСД-а, а заговарају струје и тако покушавају промовисати себе. Моја сарадња са Додиком, као предсједником СНСД-а и чланом Предсједништва БиХ, је одлична и таква ће и остати - нагласио је Тегелтија.

Он је рекао да у свим земљама свијета кључне одлуке доносе лидери политичких партија и тако постоји осјећај да су разговори мање институционални, али то није тачно.

Тегелтија каже да систем рјешавања проблема и договора има принцип механизма координације у којем сви учествују у преговорима и рјешавају питања - увијек остану нека спорна питања која не могу бити ријешена, па се уз помоћ лидера дође до коначних рјешења.