latinica  ћирилица
15/07/2020 |  14:07 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Акти о експропријацији не повређују витални интерес Бошњака

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило је на данашњој сједници да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа уредбама са законском снагом које се односе на експропријацију земљишта за изградњу дионица ауто-путева "9. јануар", Коридор 5Ц кроз Српску, те гасовода и ауто-пута на дионици Вукосавље-Брчко.
Вијеће народа Републике Српске (Фото: pressrs.ba) -
Вијеће народа Републике Српске (Фото: pressrs.ba)

Вијеће је навело да се одредбе оспорених одлука Народне скупштине Републике Српске једнако односе на сваког грађанина Српске и да не садрже националне одреднице усљед чега се не могу довести у везу са повредом виталних националних интереса конститутивних народа, саопштено је из Уставног суда Српске.

Овим одлукама се, према оцјени Вијећа, не даје предност неком конститутивном народу, нити се праве било какве разлике међу њима, тако да ниједан конститутивни народ, па ни бошњачки, није доведен у неравноправан положај у уживању права загарантованих Уставом Републике Српске.

Уредбе са законском снагом које се односе на Закон о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Коридор 5Ц и дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој, те одлуку о потврђивању уредби са законском снагом о допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, донијела је предсједница Републике Жељка Цвијановић.

Те уредбе је потврдила Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници одржаној почетком јуна, а поступак заштите виталног националног интереса на те одлуке покренуо је Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске.

НЕУСТАВНЕ ОДРЕДБЕ ОДЛУКЕ О КОМУНАЛНОМ РЕДУ НА ПОДРУЧЈУ ЗВОРНИКА

Уставни суд Републике Српске утврдио је данас да су поједине одредбе одлуке о комуналном реду на подручју Зворника неуставне и незаконите, односно да се из садржаја оспорених норми не може на недвосмислен начин утврдити који субјекти се сматрају корисницима комуналне услуге, то јесте ко има обавезу закључити уговор о кориштењу ове услуге са даваоцем услуге.

- Овако дефинисане норме од доносиоца оспореног акта адресате доводи у стање правне несигурности супротно уставној гаранцији владавине права. Неуставност одлуке се такође огледа и у томе што је једном од касираних норми прописана обавеза плаћања одвоза комуналног отпада на начин који је супротан релевантној одредби Закона о комуналним дјелатностима, чиме је дошло до повреде уставног начела законитости - објашњено је из Уставног суда.

Уставни суд утврдио је да одредба Правилника о унутрашњој организацији и пословању јавних тужилаштава Републике Српске, а којом је прописано да главни републички тужилац има право да укида незакониту одлуку тужиоца и даје обавезујућа упутства за даљи рад на предмету у којем је таква одлука донесена, није у сагласности са Уставом Српске, Законом о јавним тужилаштвима и Законом о кривичном поступку Републике Српске.

Према оцјени Уставног суда, главни републички тужилац, као доносилац оспореног подзаконског акта, изашао је из оквира својих законских овлаштења, те тако повриједио уставно начело законитости.

- Наиме, релевантне одредбе закона не садрже овлаштење за главног републичког тужиоца да приликом надзора укида одлуке тужилаца. Обавезујућа упутства која може да даје главни републички тужилац приликом вршења надзора окружних тужилаштава не садрже овлаштење за његово интервенисање на начин да укида појединачне одлуке тужилаца, односно не могу се тумачити на тако екстензиван начин - саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Уставни суд Српске одбио је одређене приједлоге, односно није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности појединих одредаба Закона о правима бораца, војних инвалида и породица одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, затим закона о играма на срећу, о нотарима, о измјенама и допунама Породичног закона, о извршном поступку, о насљеђивању, о привредним друштвима, о стварним правима, о премјеру и катастру непокретности, о привредној комори, о фискалним касама, као и оцјену одређених подзаконских нормативних аката.

Уставни суд је по службеној дужности покренуо поступак за оцјењивање појединих одредаба Закона о пореском систему Републике Српске