latinica  ћирилица
15/07/2020 |  13:55 ⇒ 13:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Борићемо се за интересе Србије и Срба на Косову и Метохији

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је пред сутрашњи одлазак у Брисел, гдје ће званично бити настављен дијалог са Приштином, да ће се борити за интересе Србије и Срба на Косову и Метохији.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Вучић је рекао да га брине, а то је видио у Паризу и Бриселу, питање могућности албанске делегације да сама доноси одлуке, а процјењује да ће Приштина, због унутрашњих разлога, подизати све веће баријере између Албанаца и Срба.

Процјењује и да ће због унутрашњих разлога Приштина подизати све веће баријере.

- Саслушање Хашима Тачија у Хагу баца у сјенку све, и то је једина тема у Приштини, а дијалог им је формална, бирократска тема - указао је Вучић, након обиласка радова на изградњи Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње 2".

На питање да ли мисли да са представницима Приштине може да успостави елементарно међусобно повјерење које је потребно за дијалог, рекао да никада не бјежи од успостављања бољег повјерења.

- Желим добре односе Срба и Албанаца, два највећа народа на Балкану. Биће потребно много година да до тога дође. И много труда и енергије у то морамо да уложимо - рекао је он.

Вучић је пренио да су у Приштини на влади разматрали приједлог новог закона о заштити вриједности и врлина дјеловања тзв. ОВК, што значи да ће сваког Србина који би било шта рекао о дјеловању тзв. ОВК моћи да приводе и хапсе, исто као и везано за Рачак.

- Мислите да је с тим могуће да градимо ново повјерење? Ми ћемо дати све од себе да повјерење и боље односе стварамо - рекао је Вучић.

На питање новинара шта очекује од наставка дијалога у Бриселу, Вучић је рекао да су двије кључне теме сутра на дневном реду: нестале и интерно расељене особе и друга тема је економија и боља економска сарадња, те проток робе, капитала и услуга.

- Припремили смо се за ту тему и они су се припремили. Гледамо шта можемо да урадимо, али борићемо се за интересе Србјие и Срба на КиМ, то је наш циљ и обавеза и то је наш посао - поручио је предсједник Србије.

Каже да не зна колико ће трајати сутрашњи разговори, али да ће имати и састанак са Шарлом Мишелом, а послије ће званицнцо почети дијалог.

- Видјећемо како ће то да изгледа - додао је Вучић.