latinica  ћирилица
15/07/2020 |  12:50 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Потписан протокол о сарадњи

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић и вршилац дужности директора Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић потписале су данас у Бањалуци протокол о сарадњи како би геопросторни подаци овог Завода били доступни на гео-порталу РУГИПП-а.
Предраговић, Милешевић - потписан протокол о сарадњи - Фото: СРНА
Предраговић, Милешевић - потписан протокол о сарадњиФото: СРНА

Предраговићева је рекла новинарима након потписивања да РУГИПП у свој надлежности има послове вођења и одржавање гео-портала Републике Српске, што значи да сви геопросторни подаци које производе и остале институције такође требају да буду достављени овој управи како би били доступни на том порталу.

- Геопортал је приступна тачка која омогућава заинтересованима да на једном мјесту могу да потражују, претражују и буду им доступни сви подаци који се тичу гео-простора и у успостављању тог портала Управа је већ са неколико институција, завода и агенција закључила протокол о сарадњи на начин да преузимамо њихове податке како би смо их обрадили и припремили у заједничком формату - навела је Предраговићева.

Она је додала да се у случају овог Завода ради о подацима заштите споменике, неких националних паркова, споменика културе и других који би требали бити садржани на геопорталу.

Милешевићева је рекла да је и раније било размјене података између овог Завода и РУГИПП-а, али да ће потписивање протокола бити једно формално озваничење сарадње.

Она је навела да се Завод састоји од два одјељења - Одјељења за културно и Одјељења за природно насљеђе, као и да се у Заводу један информациони систем води за природно, а други за културно насљеђе.

- Потписивањем овог споразума сви ти подаци биће дистрибуисани РУГИПП-у и биће похрањени на једном мјесту - истакла је Милешевићева.