latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:41 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Усвојен Приједлог закона о буџету у првом читању

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су Буџет институција БиХ за 2020. годину у првом читању.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

За овај Приједлог је гласало 26 посланика, против је било њих пет, док је пет било суздржано.

На сједници одржаној прошле седмице, није било потребне ентитетске већине за гласање, па су тачке упућене Колегијуму на усаглашавање.

Према Приједлогу које је у парламентарну процедуру доставило Предсједништво БиХ, Буџет за ову годину износи 1,8 милијарди марака

Посланици ће гласати и о приједлогу закључка посланика Аиде Баручије, Јасмина Емрића, Мирјане Маринковић-Лепић и Дамира Арнаута којим се тражи да се Савјет министара задужи да све раније усвојене одлуке у 2020. години о новом запошљавању стави ван снаге, те да се свако ново запошљавање врши само у случају да је то неопходно за функционисање институције која подноси образложен и поткријепљен захтјев Савјету министара.

Предсједништво БиХ утврдило је крајем јуна Приједлог буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину у износу око 1,8 милијарди КМ, од чега се 996 милиона КМ односи на финансирање институција БиХ, а остатак на финансирање дуга БиХ.

У Приједлогу буџета планирана су средства за спровођење овогодишњих локалних избора у БиХ у износу од 4,2 милиона КМ.