latinica  ћирилица
15/07/2020 |  11:36 ⇒ 11:53 | Аутор: sputniknews.com

Ердоган: Промјеном статуса Аја Софије исправљена историјска грешка

Измјенивши статус Аја Софије из музеја у џамију, турске власти су исправиле историјску грешку направљену 1934. године, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

- Спровели смо вољу 83 милиона наших грађана. Шта с тим што је 1934. године претворена у музеј? Сада ми исправљамо ту грешку. То је наше суверено право - рекао је Ердоган новинарима.

Он је истакао да је Аја Софија претворена из музеја у џамију, а не из цркве у џамију.

- За време владавине Фатиха (султана Мехмеда Другог Освајача) нашли смо је у рушевинама, а затим смо је ми претворили у благо. Вијековима смо бринули о њој, проширивали је, чинили је још љепшом. Нека се нико не брине, наставићемо да чувамо Аја Софију као благо, њену културну вриједност - рекао је турски предсједник.

Он је додао да турске власти раде на рестаурацији цркава и синагога.

- Нипошто не осјећамо непријатељство према представницима других религија, напротив – поштујемо их. Имамо четири-пет пута више вјерских грађевина за људе који нису муслимани, него што Европа има за муслимане - рекао је он.

Статус Аја Софије
Турски предсејдник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године, да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Аја Софија је споменик свјетске културне баштине и многе земље свијета су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског свијета и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом вијеку за вријеме цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године, када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овој богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.