latinica  ћирилица
15/07/2020 |  10:13 ⇒ 10:20 | Аутор: СРНА

На аеродрому "Хитроу" роботи врше дезинфекцију

Лондонски аеродром "Хитроу" увео је роботе за чишћење и друге мјере у настојању да се смањи ризик од ширења вируса корона пошто је Британија ублажила одређене рестриктивне мјере за путовања.
Лондонски аеродром "Хитроу" увео роботе за чишћење - Фото: AFP/Getty images
Лондонски аеродром "Хитроу" увео роботе за чишћењеФото: AFP/Getty images

У саопштењу са аеродрома наводи се да роботи током ноћи користе ултраљубичасто свјетло како би уништили вирусе и бактерије.

На аеродрому је, такође постављена ултраљубичаста технологија за дезинфекцију ограде покретних степеница, а посебне самочистеће справице стављене су на површине, попут прекидача лифта и покретне безбједносне траке које често додирује људска рука.

"Око стотину радника обучено је за `хигијенске техничаре` ради надзора ефикасности нових технологија и одговора на питање путника", истиче се у саопштењу "Хитроуа".

Велика Британија, гдје је готово 300.000 људи заражено вирусом корона, а умрло више од 45.000, укинула је мјере карантина по доласку из 74 земље и територије.

"Хитроу" је саопштио да је број људи који су у јуну прошли кроз аеродром био за 95 одсто мањи у односу на исти период прошле године.

Друге мјере на аеродрому обухватају "безбједносне зауставне тачке" гдје путници могу бесплатно узети маске, дезинфекциона средства за руке и марамице.