latinica  ћирилица
15/07/2020 |  09:00 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

У овој години увезено 9.000 тона отпада

У БиХ је у овој години увезено више од 9.000 тона отпада у вриједности од око три милиона КМ, а ријеч је углавном о папиру за прераду, отпадном жељезу које се претапа и остацима пластичне масе, пише "Глас Српске".
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

У Сектору за царине у Управи за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ навели су да је у БиХ дозвољен увоз отпада само за прераду или енергетску искористивост, али не и ради депоновања.

Према подацима овог сектора, у првој половини године у БиХ је увезено 826.168 килограма отпадног папира за рециклажу, 6,44 милиона килограма отпадног жељеза за претапање, као и 1,47 милиона килограма отпадака, струготина и остатака пластичне масе, те отпада који је класификован под остало.

Подаци показују да су лани у БиХ стигла 1,72 милиона килограма папира за рециклажу, 15,71 милион килограма жељеза за прераду и 4,02 милиона килограма остатака пластичне масе.

Помоћник директора УИО Владимир Драгичевић појаснио је да је увоз отпада у БиХ дозвољен сваком привредном субјекту који испуни услове прописане ентитетским законима о управљању отпадом, након чега добија дозволу од надлежних министарстава у складу са Базелском конвенцијом, чији је потписник и БиХ.

Он је додао да, на основу података Сектора за царине, у прошлој и овој години није било заплијењених нити враћених пошиљки отпада, те да УИО нема надлежности за оспоравање или поништење дозвола за увоз које су издала ентитетска министарства.

Посљедњи случај који је дигао на ноге јавност у БиХ јесте увоз отпада из Италије који је истоварен у Босанском Грахову, Дрвару и Бихаћу.

Према подацима УИО, фирма "Кром рециклажа" увезла је у Дрвар 294.547 килограма отпада у вриједности од 16.126 КМ.

Скупштина општине Дрвар је 6. јула одлучила да отпад буде хитно измјештен са тог подручја, у истрагу се укључила и Агенција за истраге и заштиту БиХ, а мирним протестима уклањање увезеног смећа затражили су и грађани.