latinica  ћирилица
15/07/2020 |  08:41 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Министарство: Италија да каже како је утврђено да је "српски" вирус агресивнији

Министарство здравља Србије и Институт за јавно здравље "Батут" затражиће од Италије информације о томе на основу чега је утврђено у италијанској покрајини Венето да је "српски вирус" корона агресивнији од оног у Италији.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Овај потез је услиједио послије изјаве гувернера Венета Луке Заије да је "српски" вирус агресивнији од онога који је до сада био познат у Италији.

- Тек када добијемо званичне информације о томе, можемо да реагујемо. На основу података које нам буду дали, моћи ћемо да се поставимо према таквој ситуацији - речено је за "Политику" у Министарству здравља Србије.

Гувернер Венета је изјавио да су у овој покрајини изоловали ковид-19 код пацијената који су дошли из Србије и да су, након урађена четири теста, примијетили да је њихово вирусно оптерећење јако.

Заија је рекао да су вируси идентични, али да припадају потпуно другачијем кластеру од оног који је био изолован у Италији, те да српски вирус има другачију мутацију од оне која је позната у Италији.

Српски епидемиолог Предраг Кон јуче је рекао да не зна шта то значи и да свако може да изјави шта хоће, али да морају да изнесу доказе да је нешто вирусолошки доказано.

Епидемиолог Радмило Петровић сматра да није могуће да је вирус страшнији само у Србији, пошто је епидемиолошка ситуација погоршана на цијелом Балкану, те да само врхунске лабораторије у САД, Кини или Русији могу да испитају ово што тврде Италијани.

- Док из озбиљне светске лабораторије не буде званично саопштено да је "српски" вирус јачи од других, све приче остају на нивоу рекла-казала - сматра Петровић.

Епидемиолог Зоран Радовановић изјавио је да се у Србији налази европски сој вируса корона који се разликује од оног оригиналног кинеског из Вухана, те да је једино доказано у науци да неке ситне промјене могу да утичу да вирус лакше пријања уз ћелију, односно да се ефикасније преноси, али нема доказа да изазива тежу клиничку слику.

Научни сарадник Универзитетске клинике у италијанском граду Модени Јована Милић рекла је да увијек постоји могућност да гувернер Венета, који је политичар а не љекар, није добро разумио и интерпретирао информацију, те додала да на ту тему научна заједница у Италији још ништа није рекла.