latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:09 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Брисел уклања Србију и Црну Гору са листе безбједних земаља?

ЕУ ће уклонити Србију и Црну Гору са листе безбједних земаља из којих ће бити дозвољена путовања која нису кључна, изјавили су неименовани званичници Уније.
Гранични прелаз - Фото: илустрација
Гранични прелазФото: илустрација

Они су нагласили да се уврштавање САД на листу безбједних земаља није чак ни разматрало, с обзиром на нагли пораст броја случајева заражености вирусом корона.

Уклањање Србије и Црне Горе са списка предложила је синоћ касно Њемачка, која предсједава ЕУ, а приједлог је подржало неколико земаља, укључујући Француску, Шпанију и Холандију, рекли су званичници за Ројтерс.

Одлука би требало данас да буде званично потврђена, на састанку дипломата ЕУ касније у току дана.

Ројтерс наглашава да је тренутни списак само приједлог и да се одредаба са листе не придржавају све земље ЕУ.

Званичници тврде да би Србију и Црну Гору требало уклонити са листе због ширења заразе.

Државе ЕУ разматрале су и уклањање Алжира и Марока са листе, али такав приједлог није изнесен.

Луксембург и Кипар заложили су се за уврштавање Уједињених Арапских Емирата на сигурну листу, на основу података које је представила Никозија, али су се друге земље успротивиле, као и у случају истог приједлога за Израел, Либију и Јордан.

Након уклањања Србији и Црне Горе, на списку ће остати 13 земаља, и то Алжир, Аустралија, Канада, Кина, Грузија, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис и Уругвај.

Када се ради о Кини, која се налази на листи, путовања за кинеске држављане зависиће од тога да ли ће Пекинг дозволити држављанима земаља ЕУ да путују у ту земљу.