latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:52 | Аутор: Глас Српске

Затворен конкурс за директора Полиције Српске

Конкурс за избор директора Полиције Републике Српске који је расписан 24. јуна затворен је јуче, а Независни одбор ће сачекати до петка прије него што прегледа пристигле пријаве, потврдио је за Глас Српске предсједник Независног одбора Здравко Ружевић.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Он каже да је пракса да се сачека пар дана након затварања конкурса за случај да су неки кандидати пријаве послали поштом.

- Ми ћемо сачекати до петка, али у овом тренутку не могу да вам кажем да ли ћемо већ у петак имати сједницу и разматрати пријаве. То зависи од обавеза чланова Независног одбора, јер су сви ту људи професионално везани за свој посао. Углавном, у петак ће се знати колико пријава је стигло, а видјећемо да ли ћемо тада имати сједницу или првом приликом послије тога када сви буду могли да присуствују - каже Ружевић.

Он каже да се до петка не може правити пресјек и говорити колико кандидата се пријавило, јер се мора оставити рок за евентуалне пријаве послате поштом.

Према сазнањима Гласа Српске, пријаве су предали бивши начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а РС и актуелни савјетник министра унутрашњих послова Синиша Кострешевић, као и службеник Управе за полицијску подршку и бивши начелник Јединице за посебне истраге Владо Јованић.

- Не зна се да ли су пријаве предали кандидати чија имена су се раније спомињала у јавности, као што су начелник Управе полиције Далибор Иванић, начелник Управе за обезбјеђење личности и објеката Борислав Шарић, затим начелник Управе за полицијску подршку Жељко Спасојевић, те начелник Центра за обуку МУП-а Српске Младен Марић - каже наш саговорник.

Истиче да унутар МУП-а има још кандидата који испуњавају строге услове за директора Полиције РС који до сада нису експонирани у јавности, додајући да није искључено да ће се и неко од њих пријавити на конкурс.

Савјет министара данас је актуелног директора Полиције Српске Дарка Ћулума именовао за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ.