latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:44 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Именовања и одлука о условима уласка држављана ЕУ у БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је Савјет министара на данашње двије сједнице завршио именовања на оне позиције у институцијама БиХ за које су завршене конкурсне процедуре, те да је донијета одлука о условима уласка у БиХ држављана ЕУ и шенгенског споразума.
Зоран Тегелтија (фото: ba.n1info.com) -
Зоран Тегелтија (фото: ba.n1info.com)

- На првој сједници ријешили смо оно што је већ неколико мјесеци тачка спора и неслагања унутар Савјета министара и политичких партија које чине већину у Парламентарној скупштини и Савјету министара, а то је био захтјев да се заврше именовања на оне позиције за које су завршене конкурсне процедуре - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, данас су именовани директор Агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум, Регулаторне агенције за комуникације  Драшко Милиновић, Службеног листа БиХ Драган Прусина и за директора Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова именован је Марко Вујевић.

- То су била именовања за која су проведене редовне конкурсне процедуре - рекао је Тегелтија и додао да су на овој сједници разматране и тачке попут истицања мандата руководилаца појединих институција БиХ и потребе за расписивањем конкурса за попуњавање тих позиција.

На другој сједници, навео је предсједавајући Савјета министара, највећу пажњу донијела је одлука о прописивању услова за улазак странаца у БиХ.

- Данас је донијета одлука да се омогући улазак у БиХ свим држављанима земаља ЕУ и земаља чланица шенгенског споразума споразума који посједују тест да су негативни на вирус корона 48 часова прије уласка у БиХ - прецизирао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, ово није оно што је очекивано, а то је обезбјеђивање пуне либерализације.

- Имајући у виду ситуацију око нас и епидемиолошку ситуацију у БиХ, мислимо да је ово ниво мјера који можемо у овом тренутку да дефинишемо и о овоме постоји сагласност здравствених радника у БиХ - закључио је Тегелтија.

Он је додао да су на другој сједници разматране и бројне информације, одговори на посланичка питања, те извјештаји о раду институција БиХ.