latinica  ћирилица
14/07/2020 |  12:26 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Влада није истински посвећена дијалогу

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије истакаоје да Српска православна црква /СПЦ/ до данас није добила одговор од Владе Црне Горе на позив за обнову, због епидемије прекинутог, дијалога о неуставним одредбама Закона о слободи вјероисповијести, чиме је послата порука да Влада није истински посвећена дијалогу и рјешавању проблема.
Митрополит Амфилохије (Фото: Спутник / Радоје Пантовић) -
Митрополит Амфилохије (Фото: Спутник / Радоје Пантовић)

Црква је раније најавила да ће до Петровдана чекати одговор на позив који је упућен 11. маја.

Митрополит Амфилохије је појаснио да наводна Владина "понуда о одгађању примјене Закона" никада званично није упућена Митрополији и епархијама СПЦ у Црној Гори и отуда је она за Цркву, уз све до сада изречене правничке оцјене о њеној неуставности, непостојећа.

- Није на нама да објашњавамо разлоге и узроке Владиног, ничим изазваног, прекида дијалога као јединог пута за рјешавање отворених и сложених питања између Цркве и државе, као питања свеукупног црногорског друштва - навео је митрополит Амфилохије у Петровданској поруци која је објављена данас.

Митрополит Амфилохије је најавио да ће Црква настојати да до 30. августа не учествује у полемикама и да не одговара на беспризорне нападе и коментаре који имају за циљ да укључе Цркву у политичку кампању ради злоупотребе њене вјековне христоносне мисије за добро свих људи и свих народа.

- Нашу борбу за измјене неприхватљивих одредби Закона о слободи вјероисповијести ћемо, као и до сада, наставити да водимо свим дозвољеним и цивилизованим средствима до коначне Христове побједе. На тај начин, као и увијек до сада, неодступно свједочимо да Цркви није и неће јој бити, без обзира на жеље и намјере недобронамјерних, мјеста у партијским обрачунима и кампањама - поручио је владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије сматра да у свим изазовима који су пред Црном Гором власт има највећу одговорност, као што сноси и одговорност за усвајање Закона којим се, противно вољи велике већине грађана Црне Горе, намјерава отимање светиња и црквене имовине ради стварања "своје цркве".

- Са жаљењем констатујемо да се у посљедње вријеме, путем друштвених мрежа и на друге начине, шире дезинформације о стварању некаквих изборних листа са наводним благословом и подршком Цркве. И овом приликом понављамо и наглашавамо да се никакве изборне листе не формирају са благословом, нити било ко има право да се на то позива у јавности - нагласио је митрополит.

Митрополит Амфилохије је истакао да Црква позива све грађане Црне Горе да изађу на изборе за посланике у народној Скупштини, те да на њима изаберу и гласају за оне који неће доносити и потврђивати безаконе и антицрквене законе у њихово име.

- Молитвена порука "Не дамо Светиње" је саборни Тројичиндански завјет по којем ће учеснике литија памтити њихови потомци - рекао је митрополит Амфилохије.