latinica  ћирилица
14/07/2020 |  08:39 | Аутор: СРНА

Ристић: Корона уништава људске органе горе него гангрена

Вирус корона уништава органе човјека до потпуне непрепознатљивости, чак више него злогласна гангрена, па је послије његовог смртоносног похода кроз људско тијело и искусним обдуцентима тешко да разазнају тип ткива, пишу "Вечерње новости".
Вирус корона (фото: Министерство обороны РФ) -
Вирус корона (фото: Министерство обороны РФ)

Обдукције 17 преминулих од посљедица ковида, углавном млађих људи, радило је на Институту за патологију Медицинског факултета у Београду троје обдуцената.

Познати српски кардиохирург Миљко Ристић рекао је да су органи обдукованих пацијената - плућа, срце, јетра, бубрези - толико уништени да обдуценти, да нису знали са којим препаратом раде, уопште не би препознали.

Ристић, којег су налази патолога интересовали из стручног угла да схвати како корона оштећује срце, истакао је да је преблаго рећи да су налази обдукције изненађујући и да обдуковани пацијенти нису имали друге болести, осим хипертензије.

- Обдуковани пацијенти јако брзо су преминули од посљедица ковида, у року од 24 до 48 часова, и то се и наводи у извјештају. Боде очи то што су били млади и здрави, али баш то и упозорава да овај вирус напада све и да се никад не зна код кога ће да има фаталан исход - рекао је Ристић.

Према његовим ријечима, промјене органа под утицајем короне код преминулих су такве да се ничим не могу опоравити, ни лијековима нити било којом другом медицинском интервенцијом, и то објашњава зашто наступа смрт чак и код младих.

Та оштећења органа, у неупоредиво мањој мери код преживелих, за Ристића су доказ тврдње појединих стручњака из свијета који упозоравају да посљедице короне представљају пријетњу по живот, чак и пошто се ова зараза успјешно прележи.

- Штета је што није код нас урађено више обдукција, али и налази за ових 17 су продор у свјетској науци - рекао је Ристић.