latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:02 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

У Српској 19 новозаражених, опоравиле се 1.663 особе (ВИДЕО)

Од посљедњег епидемиолошког извјештаја у Српској, пријављен је један смртни случај са утврђеним присуством вируса корона. Потврђено је и 19 новозаражених, од теситираних 110 лабораторијских узорака.

Највише новозаражених, њих 13 је из Бањалуке, три су из Прњавора и по једно из Козарске Дубице, Котор Вароша и Кнежева.

Четири нова случаја заразе потврђена су и у Брчком, а ријеч је о млађим особама.

- Морамо поново апеловати да је ситуација већ озбиљна. Не би било добро да измакне контроли - нагласио је Акиф Пезеровић, шеф Одјељења за здравство и остале услуге у Влади Брчко дистрикта.

Све је више млађих заражено вирусом. Међу 160 активних случајева у Бијељини је и двоје дјеце, од шест и осам година, која имају добру клиничку слику без симптома и тегоба.

Од почетка пандемије у Српској је заражено више од 140-оро дјеце. Присуство вируса потврђено је и код трудница.

- Није доказан директан пријенос са мајке на плод путем постељице. То што се дешавало, а било је и код нас заражених бебица и са пет и са седам мјесеци. Међутим, нисмо имали ниједно новорођенче у моменту порођаја да је заражено - навела је Весна Ећим Злојутро, начелница Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ-а Републике Српске.

У спречавању ширења заразе најбоља превенција су заштитна маска, физичка дистанца и лична хигијена.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истиче да репресивне мјере не могу да помогну, колико појачан опрез и одговорност појединца. Каже да је Српска адекватно одговорила на кризу, и да здравствене установе располажу знатним залихама опреме.

- Од понашања људи зависи како ће то ићи. Република је учинила све. Мислим да су медицински радници веома изложени. У тешким условима раде. Изложеност траје мјесецима, многи од њих су свјесни одговорности. Мени је драго што у Клиничком центру корона није ушла у централе блокове - рекао је Додик.

Вирус није ушао ни у казнено-поправне установе, а ресорни министар Антон Касиповић, на састанку с представницима Синдиката правосуђа, изразио је задовољство предузетим мјерама.

На потребу придржавања мјера, првенствено међу млађом популацијом, упозорио је и шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, Ненад Стевандић.

- Молим вас да учествујемо сви у овој побједи јер без колективне свијести гдје сваки појединац учествује у дезинфекцији, дистанци и провођењу епидемиолошких мјера, ношењу маски и чувајући себе, своју породицу, комшије пријатеље и грађане, тако једино можемо да изађемо на крај са овим вирусом - нагласио је Стевандић.

Нови случајеви заразе и у Федерацији. Од посљедњег епидемиолошког извјештаја, регистрован је 71 случај у осам кантона.