latinica  ћирилица
13/07/2020 |  16:42 | Аутор: ФЕНА

У сриједу поновно о приједлогу буџета институција БиХ

За предложени закон на хитној сједници 9. јула гласала су 22 посланика, 12 их је било против и два суздржана.
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој би требао бити разматран Извјештај комисије Колегија о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, чији је предлагач Предсједништво БиХ, заказана је за 15. јули.

Како је речено Фени у Парламентарној скупштини БиХ, Колегиј није постигао сагласност о предложеном закону, те ће се Дом о њему изјашњавати у другом кругу гласања.

Пословником Представничког дома је дефинисано да, ако Колегиј Дома не успије постићи сагласност, одлуку доноси већина од укупног броја посланика који су присутни и који гласају, уз услов да гласови “против“ не садрже двије трећине или више посланика изабраних из сваког ентитета.

Представнички дом државног парламента је на хитној сједници 9. јула, у првом читању, разматао Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, који приликом гласања није добио потребну ентитетску већину, те је упућен Колегију на усаглашавање.

За предложени закон тада су гласала 22 посланика, 12 их је било против и два суздржана. Међу онима који су гласали против били су и посланици ХДЗ-а БиХ и СНСД-а.