latinica  ћирилица
13/07/2020 |  15:10 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

Кошарац: Продужити радно вријеме фитосанитарним инспекторима на граници

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац информисао је амбасадора БиХ у Хрватској Александра Врањеша о томе да пољопривредни произвођачи из БиХ имају проблем у вези са извозом робе која подлијеже фитосанитарној инспекцији надлежних органа у Хрватској.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је навео да се проблеми односе на радно вријеме фитосанитарних инспектора на граничним прелазима Стара Градишка и Нова Села, те број граничних прелаза са Хрватском на којима се може вршити промет биља, биљних производа и друге робе која подлијеже надзору фитосанитарне инспекције, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Пољопривредни произвођачи захтијевају да буде продужено дневно радно вријеме и омогућен рад суботом фитосанитарним инспекторима на овим граничним прелазима, да би свјежи производи стигли до крајњих купаца у што краћем року због кварљивости и слабљења квалитета, а што садашње радно вријеме фитосанитарних инспектора на ова два гранична прелаза онемогућава.

Током разговора о проблемима са којим се суочавају пољопривредни произвођачи из БиХ приликом извоза производа у земље ЕУ, Кошарац је подсјетио да је у претходном периоду одржан низ састанака свих надлежних институција у БиХ и удружења пољопривредних произвођача извозно оријентисаних, те да је након детаљних анализа констатовано да је проблем изазван новом европском легислативом која дефинише службене контроле и заштиту здравља биља, чиме је предвиђен фитосанитарни преглед за биљне културе и робу која претходно по овом основу није прегледана од фитосанитарне инспекције.

Тиме је повећан број фитосанитарних прегледа и створене су гужве на граничним прелазима, што опет узрокује проблеме на које су указала удружења пољопривредних произвођача.

Кошарац је упознао Врањеша и о томе да је упутио захтјев надлежним органима Хрватске да обезбиједе несметан проток робе продужењем дневног радног времена и рад суботом фитосанитарних инспектора на овим граничним прелазима.