latinica  ћирилица
13/07/2020 |  08:42 | Аутор: srpskainfo.com

Селак: Можемо промијенити име, али наставићемо да растемо

Постоје шансе да ћемо називу партије додати наш изборни слоган који ћемо ускоро званично представити јавности, каже у интервјуу за Српскаинфо предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак коментаришући одлуку ЦИК БиХ да забрани СПС да под тим именом наступи на локалним изборима у БиХ, јер се зове слично као Социјалистичка партија Петра Ђокића, што би могло бираче да доведе у заблуду.

Интервју проносимо у цијелости:

Селак каже да ће правни тим странке ускоро одлучити о сљедећим корацима у смислу корекције имена партије.

– Знамо да је било покушаја и иницијатива од стране других политичких субјеката да нам буде потпуно забрањено учешће на изборима, што, наравно, није успјело, а одлука ЦИК по питању назива партије је нешто на шта смо одавно спремни. Настављамо припреме, раст и јачање партије – тврди Селак.

Иако постојимо тек неколико мјесеци, странка ће у неким локалним срединама бити велико изненађење за многе, и очекујемо да ћемо на локалним изборима ове године остварити историјски резултат, тврди Селак. Истиче да ће подржати заједничке кандидате коалиције у Бањалуци, Источној Илиџи, Градишки, Лакташима и Модричи.

– Потписали смо и споразум с Мићом Мићићем у Бијељини, мада, могуће су и неке корекције по том питању – каже Селак.

О каквим корекцијама је ријеч?

О том потом. Не бих у овом моменту желио ништа да говорим.

У којим све регионалним центрима ћете имати свог кандидата за (градо)начелника?

Пријаивли смо потенцијалне кандидате за начелнике односно градоначелнике за Нови Град, Мркоњић Град, Теслић, Лјубиње, Требиње и Осмаке, а у Приједору ћемо подржати заједничког кандидата коалиције из редова СНСД. Још увијек смо у разговорима с нашим људима у локалним одборима и анализирамо ко су најбољи људи које можемо да понудимо. Наши критеријуми су да кандидат мора да буде одговорна особа с резултатима иза себе и с планом како да ради на развоју своје локалне заједнице у наредне четири године.

С обзиром на то да сте формирани баш у вријеме када нас је задесила пандемије корона вируса, па нисте имали времена да будете много на терену, да ли се плашите да би то могло утицати на изборне резултате, односно да нисте још довољно препознати код грађана?

Чињеница је да смо новоформирана партија, али далеко од тог да смо од јуче. СПС је настала као вид отпора самовољи појединца у бившој партији и стављања личног интереса испред свега осталог. У нашој партији су сви они који су заузели став да социјалисти у Републици Српској имају перспективу, али не и са предсједником који је потпуно одвојен од базе и који реда аферу за афером. Ми смо тим који је за социјалисте направио историјски резултат на прошлим изборима, имамо подршку грађана, радимо заједно с грађанима и очекујемо наставак добрих резултата. Наравно да ће пандемија утицати на активности по питану кампање и представљања програма, али то је проблем читавог свијета, а не само наш. Међутим, мислим да су већина нас који сада чине СПС доказани у ранијој партији. Сви људи који су приступили нашој партији из СП били су носиоци активности раније странке. Поред нас који смо били у СП, нашу странку чине и нови људи, који су млади, доказани у привреди, спорту, здравству и разним другим областима, а који раније нису били политички опредијељени. Имамо људе и из других политичких партија који су нам се придружили и то ће сигурно дати резултате на изборима.


Који је изборни резултат на који циљате пошто су вам ово први избори?

Тачно је да су нам ово први избори као новоформираној партији, али не треба заборавити да је овај тим људи на прошлим изборима остварио раст од преко 60 одсто за СП. Са теретом афера руководства и изузетно негативном перцепцијом јавности о партији успјели смо да направимо историјски резултат, и то искључиво радом и залагањем. Сада смо у много бољој позицији и очекујем не само да поновимо резултат из 2018, него да наставимо с растом и јачањем. Важно нам је да имамо своје представнике у 43 општине и града у Српској и три општине у Федерацији БиХ, и то ће тако бити. Конкретно, очекујемо 90 мандата у локалним парламентима. Важно нам је да се у свим општинама у којима смо пријављени чује наш глас, да имамо наше представнике у локалном парламенту и то је онда остварива сврха и циљ.

Гдје мислите да ћете имати најбољи резултат; да ли је то Бањалука или неки други регионални центар?

Када сам рекао 90 мандата то значи да у сваком локалном парламенту очекујемо два директна мандата. Оно што већ сада могу рећи је да ћемо у неким локалним срединама бити велико изненађење за многе, јер имамо веома квалитетне људе на терену. Што се тиче Бањалуке, ту природно очекујемо најбољи резултат. Наша велика предност у Бањалуци су нови млади људи који су нам приступили и који су се активно укључили у рад партије, у организацију и дјеловање на терену. Рећићу само податак да је за неколико седмица СПС у Бањалуци приступило близу 2.500 нових чланова. У већини случајева је ријеч о младим људима који до сада нису били чланови нити једне странке. У Бањалуци имамо искусан тим који зна да постиже добре резултате, али имамо и нову енергију која је већ видљива и на терену и у истраживањима јавног мњења. Са том комбинацијом, увјерен сам да ћемо наставити раст. Сјајан резултат очекујемо и у Приједору, Лакташима, Модричи и још неким градовима у Херцеговини.
Шта ће ваши кандидати понудити грађанима на изборима?

Грађанима нудимо прилику да заједно радимо на изградњи солидарног, праведног и развијеног друштва. Ми нудимо рад и резултате. Оно што не нудимо су обећања и празне приче. Таква политика је већ једном добила повјерење грађана, на таквим принципима смо окупили велики број људи и намјеравамо да наставимо да радимо, да јачамо и да заједно остварујемо резултате. Лјуди који чине СПС су препознатљиви по једној ствари, а то је да рад и резултате стављају испред празних прича и обећања. Од својих чланова, кадрова и функционера тражимо резултате и одговорност. Радом смо створили атмосферу и амбијент који је привлачан вриједним и добронамјерним људима. Кроз заједнички рад се упознајемо, стварамо нове пријатеље и заједно чинимо нову енергију на политичкој сцени.

На чему градите своју политичку платформу, односно по чему се препознајете у јавности и разликујете од СП?

Наша политичка платформа има за циљ Републику Српску као друштво слободних и солидарних људи, друштво социјалне правде и стваралаштва. СПС је основана на принципима социјалиста, који у Републици Српској дјелују од 1993. године и то су вриједности које не могу бити само слово на папиру. С друге стране, СП представља партију једног човека, који нема додир са чланством и базом и којој је будућност везана искључиво за будућност њеног лидера. Ми нисмо хтјели да будемо дио организације у којој су родбинске, кумовске и интересне везе испред рада и резултата. Сам раст СПС у првим мјесецима након оснивања говори да за такав став и такву политику имамо велику подршку чланства. Највећа разлика међу нама је то што СПС расте и жели да расте и даље, док се СП сталним подјелама и пуцањима намјерно одржава на нивоу мале партије, само зато да би могла бити контролисана од стране једног човјека.

Раније сте најављивали да ће већи дио чланства СП прећи у вашу странку. Колико је истакнутих чланова до сада прешло?

Немам намјеру да се много бавим бившом партијом. Она је сад дио прошлости. Ми немамо истакнуте чланове, то је још један “детаљ“ који смо оставили у бившој партији, а овдје смо сви једнаки као чланови, сарадници и пријатељи. А по питању чланства, активиста и функционера партије, десило се и још увијек се дешава оно што смо најављивали. Велика већина општинских и градских одбора је одмах прешла у СПС, а када је у питању руководство бивше партије, у СПС је прешло осам од 18 чланова Главног одбора СП, што довољно говори. Све је то било и очекивано и најављивано, али морам рећи да нам је приступио и велики број оних који искључиво због предсједника никад нису хтјели да буду дио партијске организације СП и да се активно укључе у рад.

Како то да са Петром Ђокићем не можете бити у истој странци, а можете у коалицији?

Нисмо у коалицији с Петром Ђокићем, него с партијама које чине коалицију. Познато је да смо тражили његову смјену и са мјеста министра и с мјеста предсједника партије и веома смо упорни и истрајни у том захтијеву. Коалиционо дјеловање је тимско, и као чланица коалиције СПС и даље тражи смјене и оставке Петра Ђокића и ту нема ништа спорно. То је процес који је у току и који би веома брзо требало да има епилог. Осим Ђокића, с већином преосталих чланова и функционера СП имамо изузетно коректне односе. Немамо никакав проблем да усаглашавамо ставове с колегама из бивше партије или да заједно долазимо до бољих рјешења.

Потпуна забрана градње ХЕ

Можете ли да детаљније објасните зашто у НСРС нисте гласали за закључке СНСД, који иду ка постепеној забрани градње малих ХЕ у Српској? Да ли је то уздрмало односе са СНСД?

На основу података којим располажемо, СПС се залаже не за постепену, него за тоталну забрану градњи малих ХЕ. Наш став је да су мале ХЕ, поред немјерљиве штете за животну средину, такође сметња развоју Републике Српске, јер уништавају туристичке ресурсе које имамо и које тек треба да развијамо. За закључке нисмо гласали, јер смо током актуелног часа на почетку сједнице од Ђокића тражили да нам испред министарства достави на увид све концесионе уговоре. Само на тај начин можемо имати потпун увид у оно што је урађено до сада и само тако можемо донијети квалитетне закључке о наредним корацима. Занима нас првенствено колика је штета направљена до сада и начин на који можемо спријечити будуће штетно дјеловање. По овом, као и многим другим питањима, имамо веома сличан став као СНСД, али не можемо тек тако да подржимо рјешења која се тичу једне осјетљиве теме о којој немамо све расположиве или, у овом случају, најбитније информације. Ми смо за то и подржаћемо да се обустави свака наредна изградња мини хидроцентрала како би сачували љепоте наше Српске. Нарушавање односа са СНСД и сличне приче су невјешти спинови на какве смо већ навикли.

Нисмо одустали од смјене

Да ли вам је премијер Радован Вишковић икада одговорио на захтјев да смијени Петра Ђокића?

Вјерујемо да ни предсједник Владе не жели у свом тиму људе с толиким хипотекама, који наносе штету интересима Републике Српске. Свјесни смо да тренутно заиста има већих приоритета од смјена неодговорних у том ресору, да смо поново у тешкој епидемиолошкој ситуацији и имамо стрпљења да чекамо реакцију. Међутим, ако се деси да се премијер оглуши о наш захтјев, онда је то једна другачија ситуација, која представља јасну поруку и нама и грађанима Републике Српске.