latinica  ћирилица
13/07/2020 |  07:38 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Вучић: Поштовање за сребреничке жртве, али без понижавања Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјаво је да Србија мора да покаже пијетет према жртвама Сребренице, али да неће дозволити да је ико понижава, нити да се забораве српске жртве и стратишта.
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије) -
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије)

Он је рекао да је важно да Србија разумије емоције Бошњака, са којима мора да поправи односе, али не по цијену понижења и испуњавања свих захтјева, већ уз дијалог о свим питањима.

Вучић је, говорећи о још једној годишњици злочина у Сребреници, рекао да је важно да Србија то мора да уради на озбиљан начин и да Срби, ако покажу пијетет према сребреничким жртвама, не могу да очекују другачије ни за своје жртве.

- Да, морамо да говоримо о ужасу који се догодио у Сребреници, морамо, али морамо да говоримо и о Братунцу и нашим стратиштима. Ако они негирају Јасеновац, ми не можемо да негирамо Сребреницу - рекао је Вучић синоћ за ТВ "Пинк".

Напомињући да је прогоњено безброј српских официра, Вучић је додао да је једини начин да буду гоњени они који су извршили злочин над Србима био доношење српског закона који је омогућио да се суди за те злочине.

- Важно је да сваки злочинац одговара, без обзира на нацију, а да ви кажете да убијање у Кравици није злочин то је страшно - рекао је Вучић.

Он је додао да је познат став Србије према Сребреници. "Наш став ће бити, не да комшији цркне крава, већ да се заједнички боримо. Не можете Србију да понижавате, то се неће догодити", поручио је Вучић.

Он је рекао да Србију чека тешка битка за Косово, али да сада у свијету причају о немирима и нередима у Србији, а не о томе да је Србија имала највећи економски раст у кварталу.

- То је ослабило нашу позицију. И људи на Косову, у Републици Српској и Црној Гори не треба да се секирају, увијек ћемо им помоћи - рекао је предсједник Србије.

Он је истакао да Србији европски пут зависи од преговора са Албанцима, те да је од четвртка чекају тешки разговори у Бриселу.

- Не смемо да земљу оставимо у тешкој ситуацији, да се изолујемо, а са друге стране морамо да сачувамо наше виталне интересе. Покушаћемо да нађемо решења, да се миримо са Албанцима, а да не угрозимо виталне интересе. Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили - додао је Вучић.

Рекао је да не жели да оптужује ниједну земљу за умијешаност у протесте у Србији, те да нема ниједан доказ за то да Руси стоје иза протеста у Србији, као што објављују неки медији, као и да не вјерује да је црногорска служба дубински умијешана, иако има доста држављана Црне Горе на протестима.

Вучић је навео да постоји огромна медијска логистика у Хрватској против Србије, оцјењујући да су у тој земљи у паници зато што ће Србија да буде успјешнија у економији и када једном претекне Хрватску, Хрватска је неће никада стићи.

Вучић је поновио да ће се састав Владе Србије знати прије краја августа.