latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:52 ⇒ 22:49 | Аутор: РТС

Мирни протести грађана у више градова Србије (ФОТО/ВИДЕО)

У Београду се, трећи дан заредом, одржава протест грађана незадовољних мјерама због актуелне епидемиолошке ситуација и радом власти. Тренутно је мирно у престоници, као и у другим градовима Србије гдје су грађани изашли на улице како би изразили незадовољство.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Грађани су се у Београду окупили испред Народне скупштине.

Уочи почетка протеста на друштвеним мрежама ширио се позив грађанима који мирно протестују да "сједну и не насједају" на провокације, а упућен им је и позив да обуку бијеле мајице, како би се "разликовали од батинаша". 

Београд (Фото: РТРС)

Протести у другим градовима Србије

Неколико десетина Врањанаца, углавном младих, протестовало је испред Градске управе, уз повремене узвике против власти и предсједника државе.

Потом су прошетали градским улицама до просторија СНС.

У Крушевцу је и вечерас у 18 часова одржано протесно окупљање грађана крај споменика Косовским јунацима.

Крушевљани који су се одазвали позиву упућеном преко друштвених мрежа, исказали су незадовољство извејштавањем РТС-а, захтијевали су од власти поштовање закона и заустављање вјештачких нереда и напада на грађане и на полицију.

Током протестне шетње централним градским улицама позивали су суграђане да изађу и придрже им се, баш као и припаднике полиције током краћег задржавања испред зграде Полицијске управе.

Једночасовни скуп завршен је без инцидената.

Суботичани су се окупили код Плаве фонтане у центру града на протесту који је иницирало удружење грађана "Слободан град", преноси РТС.

То удружење позвало је Суботичане на миран протест испред Градске куће "због поступања власти током епидемије новог вируса корона, манипулације насиљем и бруталности полиције".

Најављено је да говорника неће бити, а повремено се чују пиштаљке. 

Грађани су се и вечерас окупили у Чачку, Нишу, Краљеву и Новом Саду, где је синоћ дошло до нереда. Протести су најављени и у Шапцу.