latinica  ћирилица
07/07/2020 |  14:40 ⇒ 14:44 | Аутор: РТС

У Србији 299 новозаражених, 13 преминулих

Према посљедњим информацијама, у Србији је забиљежено 299 нових случајева вируса корона, а преминуло је 13 особа. Тестирано је 8.287 особа.
Вирус корона у Србији (Илустрација РТРС) -
Вирус корона у Србији (Илустрација РТРС)

У Србији се и даље биљежи велики број заражених, а ванредна ситуација због вируса корона на снази је у 17 општина и градова.

У ковид режиму од данас је и Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" у Београду, који може да смјести око 300 лакших или средње тешких пацијената.

Са тог Института апелују на грађане да поштују мјере превенције и не иду у кафане и на прославе, јер трпе пацијенти који су из других разлога требало да буду збринути у тој установи.

Прве пацијенте синоћ је примила и смедеревска Општа болница "Свети Лука", па је тако званично постала једна од ковид болница. 

Епидемилог доктор Предраг Кон каже да је епидемиолошка ситуација у Београду неповољна и да за сада нема неких показатеља да се поправља.

Додаје да ће се тек крајем ове или почетком следеће нједеље видјети ефтекти обавезног ношења заштитних маски у јавном превозу и објектима. 

И даље је тешка ситуација у Новом Пазару, у ком је на терену и војска. Координатор новопазарске болнице доктор Мирсад Ђерлек каже да ноћ била веома тешка, али и да проценат позитивних пацијената међу тестиранима опада.

Предсједник Србије Александар Вучић ће се вечерас у 18.00 часова обратити јавности, а говориће и о плановима за сузбијање епидемије вируса корона.