latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:54 ⇒ 13:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Лига: Напад на статуе Колумба напад на нашу историју

Напад на споменике посвећене морепловцу из Ђенове, Кристифору Колумбу, напад је на Италију и њену историју, навели су представници италијанске странке Лига поводом рушења статуа Колумба током протеста у САД.
Срушена статуа Колумба у Сент Полу, Минесота - Фото: AP
Срушена статуа Колумба у Сент Полу, МинесотаФото: AP

То су у заједничкој изјави навели посланик европског парламента Марко Кампоменози и одборница у Ђенови Франческа Корзо, након што су током протеста због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда демонстранти вандализовали статуе Колумба и других личности из колонијалне ере.
 
Чланови Лиге навели су да као Италијани и становници Лигурије не могу бити равнодушни према "сценама насиља и вандализма" над статуама посвећеним Ђеновљанину Кристифору Колумбу.
 
- Напад на статуе великог Ђеновљанина је напад на нашу земљу и нашу историју. Још више забрињава податак да су се ти инциденти догодили у градовима попут Балтимора и Колумбуса који су годинама истицали да су ''градови побратими'' са Ђеновом - наведено је у заједничкој изјави.
 
Они су навели да су ти споменици представљали историјску везу и пријатељство народа САД и Италије, и подсјетили да је амерички предсједник Доналд Трамп осудио недавно скрнављење историјских споменика.
 
Колумбове статуе су срушене или вандализоване у више америчких градова, међу којима су Мајами и Бостон.