latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:15 | Аутор: СРНА

Нешић затражио одговор у вези са мигрантском кризом

Посланик Ненад Нешић /ДНС/ је на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ током посланичких питања затражио одговор од надлежних у вези са мигрантском кризом.
Ненад Нешић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Ненад Нешић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Нешић је навео да пристаје на писани одговор надлежних институција на питања колико је миграната ове године ушло у БиХ и из којих држава, те за колико њих није утврђен идентитет.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић затражио је одговор од министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић зашто је против формирања радне групе у вези са питањем Трговске горе.

- Иако није присутна Бисера Турковић хтио бих је питати како је могуће да помиње проблем гомилања радних група, те како може тврдити да Хрватска по питању успостављања складишта нуклеарног отпада ништа не ради јер је недавно расписала тендер за израду студије за животну средину - рекао је Магазиновић.

Он је указао и на чињеницу да се издваја милион КМ за хрватске медије који би били подршка за ове активности.

- Ако није за овај редослијед корака да се формира експертска група, хтио бих питати да нам Тукровићева саопшти своју идеју, јер можда има она генијалан план. Такође, желио би да је питам да ли има и држављанство Хрватске и имовину у тој земљи јер је потпуно нерационално да се заустави овај редослијед корака - рекао је Магазиновић.

Посланик СДП-а Зукан Хелез упутио је питање за предсједавајућег Савјета министра Зорана Тегелтију које се односи на статистичке податке колико процентуално Република Српска, Федерација БиХ, Брчко дистрикт и кантони учествују у стварању укупног бруто националног дохотка земље.

- Након одговора, сигуран сам да ће многи у БиХ увидјети да поједини кантони немају сврхе постојати јер представљају баласт. Од 10 кантона када би направили пет, ојачали би привреду и зауставили одлазак младих - тврди Хелез.

Посланик клуба Независни блок Мирјана Маринковић Лепић затражила је одговор који се односи на посланичку иницијативу која је усвојена у фебруару и тиче се провјере валидности диплома запослених у институцијама БиХ у складу са законским прописима из области образовања.

Посланик А-СДА Јасмин Емрић упутио је питање зашто Генерални секретаријат Савјета министара на званичној интернет страници приликом најава сједница не објављује и материјале у вези са тачкама дневног реда с циљем да се повећа транспарентост рада.