latinica  ћирилица
07/07/2020 |  08:50 ⇒ 08:51 | Аутор: СРНА

Мастиловић о "новинама" у уџбеницима ТК: Намјера политичког ангажовања историографије

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да најава увођења садржаја из периода 1992-1995. године у историјске уџбенике у Тузланском кантону, уз садржаје попут "агресија на БиХ", "геноцид у Сребреници", "опсада Сарајева", "етноцид", "културоцид" јасно указује на намјеру политичког ангажовања историографије која подразумијева смишљено формирање колективне националне свијести једног народа
Драга Мастиловић - Фото: СРНА
Драга МастиловићФото: СРНА

Мастиловић за Срну појашњава да је та ангажована историографија опаснија него што се обично сматра, посебно ако се има у виду да се на тај начин настоје цијеле генерације одгојити у оковима наметнуте, исконструисане историјске свијести, исполитизоване и религиозно фанатизоване, са представама о прошлости које су често у перманентном сукобу са елементарном истином, па понекад и са здравим разумом.

- То је управо оно што је славни француски историчар Лисјен Февр већ одавно назвао организовано черупање... које обављају ужурбани памфлетисти историографије - додаје Мастиловић.

Он наводи да би требало сачекати да се тај наставни материјал појави, па видјети колико је заиста објективан и заснован на чињеницама, а колико је политички и национално ангажован.

- Уколико у њему не буде, на примјер, објашњења ко је и зашто у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. масакрирао голоруке војнике ЈНА, тада једине регуларне армије на простору БиХ, да је у Тузланској колони извршен злочин без преседана над голобрадим припадницима ЈНА који су покушавали да мирно напусте Тузлу, ако не буде ријечи о бројним злочинима над српским цивилима, на примјер, у Подрињу, о сарајевским Казанима и логорима за Србе, о свирепим злочинима муџахедина и тако даље - онда је јасно да ће то бити само један у низу историјских садржаја усмјерених на етничку и вјерску злоупотребу школске дјеце, поготово усађивањем у њихову свијест мржње према комшијама са којима би у будућности требало да дијеле животни простор - упозорава Мастиловић.

Мастиловић изражава бојазан да у Федерацији БиХ још није сазрела свијест о потреби рационалног, научног сагледавања рата 1992-1995. године, што је, како наводи, нажалост, најсигурнији начин утирања пута неким будућим вјерским и етничким сукобима на овом простору.