X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  17:31 ⇒ 17:42 | Извор: РТРС

Уставни суд одлучује о вету Бошњака на закључке Парламента Српске

О вету Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске на закључке у вези са разматрањем информације о "Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета" одлучиће Уставни суд Српске с обзиром да није постигнут договор на данашњој сједници Заједничке комисије Народне скупштине Републике Српске и Вијећа народа за усаглашавање закона, прописа и аката.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

Ова сједница Заједничке комисије одржана је у вези са процедуром заштите виталног националног интереса, коју је покренуо Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске на раније закључке које је донијела Народна скупштина када је ријеч о разматрању информације о "Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета", усвојене на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Будући да на сједници није постигнута сагласност у погледу ових закључака, питање је прослијеђено Уставном суду Српске ради доношења коначне одлуке о томе да ли се предметни закључци односе на витални национални интерес бошњачког народа - саопштено је из Вијећа народа Српске.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске су на посебној сједници 1. јуна усвојили 20 закључака у којима се констатује да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, усвајањем ове резолуције, приступио срамном прекрајању историјских чињеница и придружио се ревизионистичким снагама којима је циљ уопштавање и маргинализовање страдања Срба у Другом свјетском рату.