latinica  ћирилица
04/07/2020 |  18:37 ⇒ 05/07/2020 | 08:23 | Аутор: РТРС

Одлуке Уставног суда нарушиле политичке односе у БиХ (ВИДЕО)

За Милорада Додика, српског члана Предсједнишва БиХ, одлука Уставног суда БиХ о одгађању избора је очекивана, и још једна је у низу одлука која је нарушила политичке односе у БиХ.
Додик, Човић и Изетбеговић - Фото: СРНА
Додик, Човић и ИзетбеговићФото: СРНА

Осим избора, проблем су и буџет институција БиХ, и именовања у агенцијама и инситутцијама. О овим питањима, требало би да разговарају лидери СНСД-а, ХДЗ-а и СДА почетком наредне седмице.

Локални избори у БиХ отворили су бројне проблеме. Буџет, од којег зависи и њихово одржавање, на нивоу БиХ је договорен, али још није усвојен.

О томе би Представнички дом БиХ требало да расправља на наредној сједници.

Изостанак договора утицао је и на одгађање избора са 4. октобра на 15. новембар. На одлуку Централне изборне комисије захтјев за оцјену уставности Уставном суду БиХ упутио је СНСД.

Суд се прогласио ненадлежним.

- То је већ удружени судски подухват, који иде за тим да се очигледно нелегалне ствари не пресуђују. Важно је да се ово десило. Још једном се показало егзактно како то функционише Уставни суд који се проглашавао надлежним за све и свашта и за шта јесте и за шта није, а сада је нашао за сходно да није надлежан. Али то смо и очекивали - рекао је Додик, предсједник СНСД-а.

Осим рада и одлука Централне изборне комисије, за коју СНСД сматра да нема легитимитет, још је отворених питања.

Између осталог, није попуњен Савјет министара.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић сматра да би то питање могло бити ријешено на састанку, којем је домаћин лидер СНСД-а Милорад Додик.

Требало би да буде разговарано и о именовању Селме Цикотића за министра безбједности, али из ХДЗ-а истичу да ће морати да буду ријешена ранија, за њих спорна, именовања.

 - Ми смо рекли да ниједно именовање које предложе Бошњаци неће имати нашу подршку. Да би се то промијенило требамо заједнички сјести и видјети можемо ли направити један програм рада, бар за ове двије године ако нисмо првих годину дана - рекао је драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

На састанку би требало да буде ријечи и о изборима у Мостару, што ће се наредне седмице у хитној процедури наћи и пред посланицима Представничког, али и Дома народа Парламента БиХ.

Након разговора са представницима Срба из Мостара, званчници Српске истакли су да је потребно да на изборима мостарски Срби имају јединствену листу.