latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:41 ⇒ 10:41 | Аутор: sputniknews.com

Током хаоса у Будви: Полицајци тукли преко мјере?

Црногорско Министарство унутрашњих послова сугерише да је у одређеним случајевима током полицијске интервенције 24. јуна у Будви дошло до незаконитог прекорачења овлашц́ења полицијских службеника.
Будва (фото:Vuk Lajović) -
Будва (фото:Vuk Lajović)

- Одјељење за унутрашњу контролу полиције је формирало предмете у односу на случајеве интервенције полицијских службеника 24. јуна у Будви, у вези којих су, путем електронских и других медија, објављени снимци догађаја на основу којих се указује на сумњу да је у одређеним случајевима дошло до незаконите употребе принуде или прекорачења овлашћења полицијских службеника према појединим лицима - пише у одговору МУП-а достављеним Вијестима.

Како се подсјећа, вишенедјељне политичке тензије због смјене власти у Будви ескалирале су тог дана када је полиција у неколико наврата интервенисала према грађанима и одборницима Демократа, Демократског фронта, Социјалистичке народне партије...

У медијима је објављено неколико снимака на којима се види прекомерна употреба силе полиције нарочито према, како се напомиње, Будванима Ђорђу Ђурашевићу и Предрагу Радетићу.

Током полицијске интервенције Ђурашевић је повријеђен, а на снимцима се види како му прилази инспектор, а потом га чупа, вуче и гура на паркирани аутомобил. Током дана полиција је на неколико локација бацила сузавце, а онда су патроле кружиле градом и приводиле појединце.

На једном од снимака види се како полицајци шутирају мушкарца који није пружао отпор и који је подигнутих руку сачекао полицајце који су трчали ка њему и оборили га на земљу.

Пет дана након таквих сцена у Будви, министар МУП-а Мевлудин Нухоџић најавио је да ће се поједини случајеви интервенције полиције преиспитати.

- Полицијски службеници ће, уколико се утврди да су прекорачили овлашћења, бити процесуирани у складу са процедуром - казао је Нухоџић..

Интервенција полиције у Будви је и предмет истраге которског тужилаштва, које утврђује да ли су полицајци приликом интервенције у Будви злостављали грађане или починили неко друго кривично дјело.

Још истражују злостављање Пљевљака

Одјељење за унутрашњу контролу полиције још није донијело мишљење у случају употребе средстава принуде полицијских службеника према Пљевљаку О.М. (21) у нередима 13. маја ове године.

- Поступак унутрашње контроле у предметном случају је у току - одговорено је Вијестима.

Савјет за грађанску контролу рада полиције констатовао је у извјештају да је најмање седам полицајаца ногама, рукама и пендрецима тог дана тукло Пљевљака, иако он није пружао никакав отпор.