latinica  ћирилица
04/07/2020 |  09:01 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Иванцов: Москва подржава суверенитет БиХ и развија посебне односе са Српском

Русија подржава суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ, равноправност њена три конститутивна народа, а у кршењу статуса и права конститутивних народа и ентитета види озбиљну пријетњу будућности мултинационалне БиХ, поручио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

Реагујући на писање појединих медија, који позивајући се на извјештај одбора у Сенату САД, тврде да Русија подрива суверенитет БиХ, Иванцов је нагласио да Русија сарађује са БиХ и на централном нивоу и са ентитетима и са кантонима и општинама.

- Радимо са све три народа и представницима осталих. Ми сарађујемо са представницама свих вјера. У чему је онда проблем? Да ли у томе да се наши, дејтонски приступи не поклапају са задацима, постављеним из иностранства с циљем ревизије основних принципа изградње БиХ? - упитао је Иванцов.

Он је у ауторском тексту за "Глас Српске" нагласио да је Русија против такве ревизије, те у кршењу статуса и права конститутивних народа и ентитета види озбиљну пријетњу будућности мултинационалне БиХ.

Иванцов је упитао да ли је можда проблем у томе што Русија добро сарађује са Републиком Српском и њеним руководством.

- Наши посебни пријатељски односи са Републиком Српском јесу чињеница. Не само да их не кријемо, већ их и високо цијенимо и развијамо на сваки начин. И то се ради без нарушавања интереса било кога. Спекулације о "подривању суверенитета" БиХ, благо речено, немају ништа са реалношћу - навео је Иванцов.

Он је истакао да су ове варљиве спекулације очигледно намијењене увођењу шире јавности у заблуду, стварању атмосфере напетости ради рјешавања неких властитих задатака.

Иванцов је додао да је Русија против ширења НАТО-а, који "јесте агресивни војно-политички блок, и који ствара подјеле у Европи и подрива општеевропску стабилност и безбједност".

- НАТО је из чисто политичких егоистичких интереса, на властиту иницијативу, кршећи међународно право, бомбардовао градове и мостове, цивилну инфраструктуру, проузроковао патњу невиних цивила, не оклијевајући је користио осиромашени уранијум, контаминирао огромна подручја овдје на Балкану, чије ће се посљедице на здравље свих вас и нас осјећати још стољећима - навео је Иванцов.

Иванцов је поручио да БиХ као суверена држава има право да се /не/приближи некоме, те да у друштву БиХ не постоји консензус о интеграцији у НАТО.

- Покушаји да се "прогура" интеграција БиХ у НАТО, који подривају темеље функционисања БиХ као државе три равноправна народа и два ентитета са широким уставним овлашћењима, доводе у питање безбједност и стабилност. Русија као једна од земаља гараната мировног споразума има право и обавезу да на то укаже и да ради у корист безусловног придржавања дејтонских принципа - закључио је Иванцов.