latinica  ћирилица
03/07/2020 |  22:44 | Аутор: СРНА

Бијељина: Умјетнички перформанс Дарка Јурошевића - "Шах цара Душана"

Академски вајар и сликар из Милића Дарко Јурошевић приредио је бијељинској публици умјетнички перформанс на отварању изложбе својих инсталација под називом "Шах цара Душана" у Галерији Центра за културу.
Бијељина - "Шах цара Душана" у Галерији Центра за културу - Фото: СРНА
Бијељина - "Шах цара Душана" у Галерији Центра за културуФото: СРНА

Аутор каже да је изложбу припремао четири године, да је инспирисана средњевјековном Србијом и да, на неки начин, глорификује снажну српску државу.

- Шах је мисаона игра, нагони вас на размишљање и повлачење интелигентних потеза, онаквих какве је повлачио Цар Душан - рекао је Јурошевић новинарима.

Кустос Галерије Милијанко Михољчић рекао је на отварању да је Јурошевић својом креативношћу створио фасцинантан, савршен, врхунски спој примјењене и ликовне умјетности, видеа, музике и театра, изложбом која је премијерно приказана у Бијељини, гдје публика има прилику да је види до 22. јула.

Аутор текста у каталогу који прати изложбу, књижевник Недељко Бабић назвао је Јурошевићево дјело свечаношћу која на умјетнички начин материјализује и слави љепоту, снагу и моћ српске државе.

- У овим годинама кад нити требају сликари, нити писци, нити било ко, ко је спреман да из темеља, из дубине, из онога што не знамо гдје смо изнесе стварност, Јурошевићево је дјело ту да нам каже – ево вас, Срби сте - оцијенио је Бабић.

Он је навео да је централна инсталација изложбе шаховски сто са фигурама израђеним у дрвету, краљ и краљица – српски владар Душан Силни и принцеза Јелена, ликовно су скинути са фреске и симболизују моћ српске државе.

- Витезове, куле, топове, коње и љуту пјешадију аутор је развременио и постројио их на бојном пољу црно-бијеле српске, вишевјековне, шах-мат позиције - рекао је Бабић и додао да је све то приказано и сликарски кроз дјело "Битка код Валбужда".