latinica  ћирилица
02/07/2020 |  19:04 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Ко је крив за уништене јахоринске "стазе љубави"? (ВИДЕО)

Нимало романтично да шетајући јахоринском "стазом љубави" завршите у блату! Ипак то се нажалост догодило, јер док је за Олимпијски центар поменута стаза намјењена за шетаче туристички производ, за Шумско газдинство Јахорина, то је траса којом дуже од три деценије извлачи посјечене шумске сортименте.
Стазе на Јахорини - Фото: РТРС
Стазе на ЈахориниФото: РТРС

О тракторима узораној "стази љубави" у ОЦ Јахорина нажалост обавијештени су од посјетилаца који су протеклог викенда боравили на планини. За госте жељне шетње у природи покретање нових љетњих садржаја остало је у сјени каљуге на коју су наишли.

- Сјеча шуме јесте основни посао Шума Српске, али се све уреди и очисти, а не да ни квадовима, ни пјешке туристи не могу проћи. Све може да се ријеши договором или личним примјером. Нема потребе за мјерама, али је суштина да будемо примјер, јер у противном шта да очекујемо од других - сматра Дејан Љевнаић директор ОЦ Јахорина.

ШГ Јахорина није било непознато да је ова стаза уређена и обиљежена сигнализацијом и намијењена за шетњу, али тврде да је Олимпијски центар занемарио њихове потребе да истом стазом експлоатишу шуму.

- Та "стаза љубави" је постојећа шумска влака коју газдинство користи 30 година. Нико из ОЦ нам се није обратио, могли смо то завршити на другачији начин. Завршавамо за пар дана, влаку ћемо санирати и довести у првобитно стање - навео је Немања Милинковић, технички директор ШГ Јахорина Пале.

У оба колектива тврде да су до сада све потенцијалне проблеме унапријед рјешавали дијалогом, а наслућује се тако ће бити и овога пута, јер већ данас ће заједничка комисија утврдити штету на терену.

- Компромис, у периоду кад они не раде, да ми радимо. Комисија ће утврдити шта треба да се врати у првобитно стање најкасније за седам дана - сматра Милинковић.

Љевнаић сматра да је ово парадокс.

- И једни и други власништво Владе Српске, ,да док једни гурају камен, други га пуштају низ падину - додао је Љевнаић.

Но овакви призори сигурно нису у интересу ни шумарима колико ни туристичким радницима, било да су са Јахорине, планине са епитетом олимпијска или са неке друге. Уосталом, Јахорина у овом случају јесте заједничко име, које обавезује на договор.