latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:47 ⇒ 13:54 | Аутор: РТС

Институт "Батут": Подаци о зараженима провјерљиви и засновани на документацији

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је саопштење у којем осуђује наводе који доводе у питање вјеродостојност података о броју заражених и преминулих особа од посљедица вируса ковид 19.
Институт Батут -
Институт Батут

- Овим путем демантујемо информације које се сензационалистички пласирају у јавности о броју инфицираних и преминулих пацијената, јер нису тачне. Као институција која већ 95 година сарађује са свим релевантним међународним здравственим организацијама попут СЗО овакав напад је покушај дискредитовање "Батута"и свих других здравствених установа, имајући у виду да су о начину на који се евиденција води упозната стручна јавност, а о томе су јавно говорили и чланови Кризног штаба - наведено је у саопштењу "Батута". 

Како је истакнуто, веома је опасно када појединци који нису медицински стручњаци дају тумачења у погледу класификације ковид 19 пацијената, на основу нетачних података.

Такође, напомиње се да су подаци Института "Батут" провјерљиви, тачни и прије свега засновани на медицинској документацији о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

- На основу прикупљених података Институт Батут даје стручне препоруке у циљу контроле епидемиолошке ситуације у нашој земљи - пише у саопштењу. 

Како се додаје, током 95 година рада и постојања Института, "нико никада није, као данас, тако неаргументовано напао Институт Батут који је отворен за сваку стручну сарадњу и дискусију".

- Ово није напад само на Институт Батут већ напад на читав здравствени систем у тренуцима борбе против вируса ковид 19 - саопштено је из "Батута". 

Указује се да је став државе Србије од првог дана борбе против вируса корона јасан - транспарентно и свакодневно информисање јавности о свим релевантним подацима о епидемији.

- Да је Република Србија адекватно одговорила изазову глобалне пандемије доказују и бројеви - држава Србија има најнижи проценат смртности у региону и шире (обољелих 14.288, преминулих 274). Примјера ради, неке од најразвијенијих земаља западне Европе, приближне нама по броју становника, имају значајно слабије показатеље: у Швајцарској је обољело преко 31.000 грађана, а преминуло око 1.600. У Аустрији је, од око 18.000 обољелих преминуло око 700 - стоји у саопштењу. 

Додаје се да је  Институт "Батут" дио здравственог система државе Србије који је већ неколико мјесеци усмјерен на очување здравља грађана Србије у борби са до сада непознатим непријатељем, вирусом корона.

- Резултати те борбе су свима добро познати, не само у Србији, већ и шире. Као и увијек до сада, запослени у Институту професионално, одговорно и посвећено обављају активности у надлежности Института и чине велике напоре у циљу очувања и унапређења здравља становништва у Републици Србији, како у редовним, тако и у ванредним околностима, укључујући и праћење кретања болести и ковид 19 обољења - поручили су из Института "Батут".