latinica  ћирилица
02/07/2020 |  13:03 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Подршка Владе друштвима погођеним пандемијом вируса корона (ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојила је гарантни програм за подршку привреди, за опоравак од посљедица пандемије вируса корона.
Сњежана Рудић (Фото: Youtube/Screenshot|) -
Сњежана Рудић (Фото: Youtube/Screenshot|)

Планом је предвиђено да Српска са 50 милиона марака гарантује приликом подизања кредита од стране микро, малих и средњих предузећа.

- Вриједност програма у погледу максималног износа гаранције је 50 милиона КМ, а циљани ниво кредита, које банке и микрокредитне организације из властитих средстава одобравају, износи 238 милиона КМ - изјавила је помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић.

У наредном периоду биће расписан јавни позив банкама и микрокредитним организацијама које су заинтересоване за формирање кредитних линија за ове клијенте.

Програм ће трајати до краја ове године, а њиме ће управљати Гарантни фонд.

Рудићева је изјавила да ће Влада Републике Српске подржати само она друштва која су заиста погођена пандемијом вируса корона.

Како је навела, кредити се дијеле у три подгрупе, и то за мала, микро и средња предузећа.

Износ кредита за микропредузећа не може да прелази 30.000 КМ, за мала предузећа 100.000 КМ, а за средња 250.000 КМ.

- Очекујемо од банака да понуде грејс период од три до 12 мјесеци, а да се кредит отплаћује најдуже четири године - рекла је Рудићева на конференцији за новинаре одржаној након сједнице Владе Српске.

Она је објаснила да је ријеч о специфичном финансијском инструменту подјеле ризика, о дјелимичном покрићу кредита и микрокредита које ова предузећа узимају код банака.

- Дјелимична гаранција значи да се у оквиру гарантног програма омогућава овим предузећима да добију кредите уз колатерал Републике Српске који ће омогућити, или обарање каматне стопе од пословних банака или добијање оног кредита за који немају властитог колатерала - истакла је Рудићева.

Она је нагласила да се ова гаранција, првокласни колатерал Републике Српске добија бесплатно од Републике, али уколико привредни субјекти не испуни неки од услова у периоду кориштења кредита биће обавезани да ретроактивно плате премију.