latinica  ћирилица
02/07/2020 |  08:24 | Аутор: СРНА

Сребреница: Слабији род али боља цијена боровнице

Берба боровнице у брдима изнад Сребренице и изворишта љековите воде Губер ове године је, због кишног и хладног прољећа, почела двадесетак дана касније у односу на претходне, а слабији род условио је да цијена килограма буде 12 КМ или за двије КМ више него лани.
Боровница - Фото: илустрација
БоровницаФото: илустрација

Један од редовних дугогодишњих берача Милојко Продановић рекао је Срни да је боровница знатно слабије родила него претходних година.

Он каже да најбоље берачице, које су прошле године дневно убирале по 15 и више килограма боровнице, ове сезоне дневно наберу седам до осам килограма.

У бербу иде знатно мање берача него ранијих година када је десетине Сребреничана свакодневно брало боровнице.

- Млађи неће, а старији због окомитог и неприступачног терена не могу да иду у бербу - каже Стајка Миловановић, која годинама бере и продаје боровнице.

Она истиче да имају наруџбе купаца за боровницу и да сваке вечери берачи продају све што наберу тог дана и што је најважније одмах наплате робу.

Берачи причају да ове године нема накупаца да откупљују боровницу као претходних година јер је ријеч о малој количини због које немају интерес да долазе.

Ранијих година по стотину људи из Сребренице и Братунца брало је боровнице изнад Губера и по брду Кварц.

Берба боровнице је прилика за додатни извор прихода многим породицама које на тај начин обезбјеђују средства за набавку огрева, зимнице и друге потребе.

Боровница са овог подручја је изузетног квалитета и веома је цијењена и тражена на тржишту.