latinica  ћирилица
01/07/2020 |  22:33 | Аутор: СРНА

Трамп: Обавјештајци не вјерују да су Руси плаћали талибане

Предсједник САД Доналд Трамо изјавио је да му никад нису поменути извјештаји обавјештајних служби о наводном плаћању Русије талибанима да убијају америчке војнике у Авганистану јер многи обавјештајни званичници нису мислили да је Москва то урадила.

- Многи запослени у обавјештајној служби нису мислили да се тако нешто икад догодило - рекао је Трамп за телевизију Фокс бизнис нетворк.

Трамп је нагласио да такви извјештаји нису дошли до њега јер ситуација није дошла до тог нивоа.

Трамп се у недјељу, 28. јуна, огласио на Твитеру поводом извјештаја Њујорк тајмса о томе како је неидентификовано одјељење руске војне обавјештајне службе тајно подстицало талибане у Авганистану да врше нападе на припаднике међународне војне коалиције.

Према писању листа, Трампу је предат извјештај о томе прије неколико мјесеци.

- Нико није обавијестио мене, потпредсједника /САД Мајкла/ Пенса или шефа Генералштаба Марка Мидоуса о такозваним нападима Руса на наше снаге у Авганистану, као што је то објављено у лажним вијестима Њујорк тајмса који се позива на анониман извор - написао је Трамп.

Трамп је нагласио да све стране негирају такве извјештаје и да се не дешава велики број напада на америчку војску у Авганистану.

Представник руског Министарства спољних послова рекао је руској новинској агенцији да су причу коју је Њујорк тајмс објавио измислиле америчке обавјештајне службе.