latinica  ћирилица
01/07/2020 |  19:16 | Аутор: sputniknews.com

Скандал у Европском парламенту: Посланицима украли рачунаре и таблете

Најмање 50 рачунара, таблета и других уређаја украдено је посланицима у Европском парламенту док та институција није радила због епидемије вируса корона.

Већина пљачки догодила се у периоду када је зграда Европског парламента била празна, што су искористили лопови да провале безбједносне ормариће у канцеларијама посланика и однесу драгоцјености, пише бриселски портал Политико.

Њемачки посланик Нико Земсрот, коме су украдена два лаптопа, рекао је да је разочаран недостатком одговорности безбједносне службе Европског парламента.

- Ово је огроман скандал, не знам зашто сви ћуте. Прилично смо сигурни да су провалници претресли све наше ствари, јер је изгледало прилично неуредно - рекао је Земсрот и додао да је примио извјештај да је “између 40 и 100 посланика покрадено“, рекао је он бриселском порталу.

Он је остале посланике упозорио на лопове у групном мејлу који је послао у понедјељак, а на Јутјуб каналу је објавио видео у коме се види како су лопови провалили фиоку, прије него што су уз помоћ кључа отворили безбједносни ормарић са компјутерима.

Додао је и да обезбјеђење Европског парламента није упозорило посланике о крађама.

Предсједник Европског парламента Дејвид Сасоли још у марту је представио строге мјере којима се брани приступ спољним посјетиоцима и охрабрио посланике и особље да ради из својих матичних земаља ради спречавања ширења вируса корона.

Све до маја, парламент је остао претежно празан.

Из службе за односе са јавношћу Европског парламента рекли су да је та институција обавијештена о крађама у априлу и да је тада повећан број безбједносних агената који контролишу канцеларије, док су други агенти контролисали приступ згради.

Како су навели, обезбјеђење Европског парламента покренуло је истрагу заједно са званичницима Белгије, као и да за сада није познат коначан број жртава крађе, али да се креће око 50.

Италијански европосланик из редова Лиге Масимо Казанова написао је на свом Фејсбуку да је поднио жалбу Парламенту, након што су “фини непознати људи“ провалили у његову канцеларију и поломили браву на његовом ормарићу “тражећи ко зна шта“.

Он је рекао да му ништа није украдено, али да ће провјерити да ли су му однесени неки документи.