latinica  ћирилица
01/07/2020 |  18:56 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Држављани БиХ од данас уз одређене условe могу да улазе у Хрватску (ВИДЕО)

Држављани БиХ од данас, уз испуњавање одређених услова и најаву посредством интернет странице, могу да улазе у Хрватску, без обавезе да 14 дана проведу у самоизолацији. Хрватска отвара границе за чланице Европске уније а, уз њих, и за БиХ, Србију и Црну Гору.
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com) -
Гранични прелаз Хрватска и БиХ (Фото:glassrpske.com)

Туристички или пословно, преко хрватске границе поново се може без обавезне двоседмичне изолације, али уз доказ о разлогу пута.

- Потребан је разлог, углавном је то пословне или туристичке природе, који је потребно најавити на апликацију entercroatia.mup.hr и који мора да прати позивно писмо на пословни састанак или резервација у хотелу, као и други разлози - појаснио је Александар Врањеш, амбасадор Босне и Херцеговине у Хрватској.

Све је, дакле, враћено на процедуру која је до недавно важила, а она се ипак разликује од оне прије епидемије вируса корона.

Прије пута долазак треба најавити уписивањем података у апликацију entercroatia.mup.hr, брзо након тога, на мејл путник добија потврду са којом, уз доказ о разлогу пута, без проблема прелази границу.

Без доказа о разлогу путовања не би требало кретати, јер умјесто преко границе, путници ће бити враћени кући.

- Ако долазе рецимо туристички, морају имати некакав ваучер, резервацију хотела. Ако се ради о пословној посјети, позивно писмо привредног субјекта из Хрватске, или ако су то рецимо неодгодиви разлози, рецимо докторску документацију - рекао је Томислав Куфнер, водитељ Службе за сусједне земље, Управа за границу.

Туристички ваучери, као потврда о резервисаном смјештају у туристичким агенцијама нису ништа ново. Вања Савић из агенције Унис турс каже – такву потврду може издати само регистровани изнајмљивач.

- Ако улазите туристички, морате ићи на мјесто које је регистровано, на неког ко може да вам да ваучер. Мислим да није опција да идете код неког пријатеља доле, јер ако тај неко нема регистровану кућу или смјештај, не може вам ни издати то што је потребно од документације - појаснила Савићева.

Држављани Хрватске, чак и они који у тој земљи немају пребивалиште и чланови њихових породица преко границе могу уз најаву, али без обавезног доказа о резервацији.