latinica  ћирилица
01/07/2020 |  17:36 ⇒ 18:17 | Аутор: СРНА

Кецман: Једна од највећих промјена - јачи руски закон од међународног

Члан из Републике Српске Међународног тима посматрача на референдуму о уставним промјенама у Русији Валентина Кецман изјавила је Срни да је једна од највећих промјена које ће донијети референдум одредба која ће штитити ту земљу од штетних пресуда међународних судова.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Уколико резултати референдума вечерас буду позитивни, међународно право у Русији неће имати првенство, а уколико Уставни суд закључи да његове одредбе и пресуде нису у складу са руским законима оне се неће примјењивати, што значи - руски закон ће бити јачи од међународног закона - појаснила је Кецманова.

Она је нагласила да ће то бити преседан, с обзиром на то да у већини земаља међународно право и међународни закони старији од локалног права и законодавства.

- То је веома значајно, с обзиром на то да ми долазимо из земље у којој међународни судови и међународни органи имају веома велику улогу у прегласавању одлука које се доносе на нивоу Републике Српске - навела је Кецманова.

Она је истакла да многе одредбе референдума имају тенденцију да промовишу традиционалне вриједности у руском друштву, а чак је и стриктно истакнуто то да референдум промовише бракове између жене и мушкараца, а нипошто истополне.

- То би значило да су самим уставом ставили стоп на било какве тенденције за истополне бракове који су претходних година били популарни у већем броју европских земаља, које су изгласале закон о њима - рекла је Кецманова.

Она је навела да 50 одсто гласача треба да одговори позитивно да би референдум о уставним промјенама у Русији прошао и додала да се велики број грађана који су гласали електронски тако изјаснио.

Кецманова је додала да је претходних дана разговарала са великом бројем грађана у Русији на бирачким мјестима који су рекли да ако одговоре "НЕ" на референдуму то не значи да се супротстављају актуелној власти у Русији и да нису задовољни Владимиром Путином као предсједником, будући да га виде као великог лидера.

Она је рекла да су сви експерти претходних седам дана имали могућност да посјећују бирачка мјеста и упознају се о начину гласања, као и да посјете сједиште Штаба за контролу и праћење гласања, одакле се и видео и звучно надгледају сва бирачка мјеста у Русији 24 часа дневно.

Кецманова је додала да ће експерти вечерас од 20.00 часова по московском времену имати прилику да у Централној изборној комисији надгледају пребројавање гласова и директно буду упознати о прелиминарним резултатима референдума.