latinica  ћирилица
30/06/2020 |  11:28 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Жељко Бакалар нови предсједник ЦИК-а

Жељко Бакалар изабран је за предсједника Централне изборне комисије БиХ.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Вања Бјелица Прутина, којој данас истиче мандат на функцији предсједника ЦИК-а, отварајући сједницу Комисије рекла је да се предсједник бира тајним гласањем између чланова ЦИК-а из реда хрватског народа, након чега је члан Комисије Владо Рогић саопштио да не жели бити кандидат за ту позицију.

Листа са именом једног кандидата усвојена је након поновљеног гласања са шест гласова "за" и једним "против".

Тајним гласањем Бакалар је добио подршку шест чланова ЦИК-а, док је један листић био неважећи.

Балакар је захвалио члановима ЦИК-а за повјерење које му је указано, истичући да гласање није било неизвјесно, с обзиром на Рогићеву одлуку.

Он је рекао да му је част што је изабран за предсједника, те захвалио досадашњем предсједнику за рад током три и по мјесеца, која су била под теретом свјетске пандемије вируса корона.

- Сматрам да ће ова институција у околностима епидемије и у ситуацији када нису обезбијеђена средстава, мада и у том правцу има неких позитивних вјетрова, наставити активности које су пред нама. Очекујем транспарентност у раду ЦИК-а, да грађани знају шта радимо - рекао је Бакалар који ће функцију предсједника ове комисије преузети сутра.

Прутина је рекла да је од друге половине марта организовала рад у врло озбиљним условима, с обзиром на то да се БиХ први пут суочила са оваквом епидемијом, а да би и током пандемије вируса корона заштитила изборни процес.

Она је навела да је, док је била предсједник, у отежаним условима одржана 21 сједница ЦИК-а, од којих осам путем видео линка.

- На тим сједницама усвојено је 167 одлука, а 32 се односе на новчано кажњавање странака због кршења одредаба Закона о финансирању политичких странака. Усвојено је 65 закључака, 24 нормативна акта, три извјештаја и примљене к знању три информације - навела је Прутина.

Она је рекла да је покренута иницијатива за измјену Изборног закона, која није била разматрана у Парламентарној скупштини БиХ, истичући да и даље сматра да је она резултат правовременог и проактивног дјеловања ЦИК-а, како би током епидемије заштитила изборни процес.

Прутина је навела да је у периоду док је била предсједник Суду БиХ поднесено 17 жалби на одлуке ЦИК-а, од којих је одбијено 14, напомињући да је тренутно у поступку захтјев за оцјену уставности, али и захтјев за оцјену законитости одлуке ЦИК-а која се односи на одгађање избора.

- Очекујемо одлуке надлежног суда у будућем, надам се, што скоријем периоду - додала је Прутина.