latinica  ћирилица
30/06/2020 |  08:57 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Продановић: Нема разлога да се доводи у питање одржавањe избора

Делегат у Дому народа парламента БиХ Лазар Продановић рекоа је да нема разлога да се доводи у питање одржавање локалних избора у БиХ ове године, јер су неопходна средства за њихово финансирање пројектована у буџету.
Лазар Продановић - Фото: СРНА
Лазар ПродановићФото: СРНА

Продановић је нагласио да је сада одговорност на Централној изборној комисији БиХ.

Он је рекао да је пред БиХ много посла, те да вјерује да ће буџет институција за ову годину, као један од тренутних приоритета, бити усвојен у парламенту БиХ.

- Сједница Представничког дома заказана је за 7. јул, док би Дом народа требало да засједа дан касније о теми буџета за ову годину. За сада се може чути да ће тај документ бити усвојен по хитном поступку. Ми смо сагласни да га подржимо и у једној и другој процедури - изјавио је Продановић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, у Приједлогу буџета је урађено оно што се могло урадити у овој ситуацији, а то је да се око 40 милиона КМ уштеде усмјери на санирање посљедица вируса корона.

- Било би значајно да што прије буде усвојен буџет да би се до краја године могло радити и урадити што је планирано у том редукованом буџету. Ако буде ишло по хитној процедури, то је принцип "узми или остави". Ријеч је о приједлогу који је усаглашен и у Савјету министара и Предсједништву БиХ, тако да вјерујем да има довољну подршку у парламенту БиХ - рекао је Продановић.

Он је додао да је парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање између парламента БиХ и Европског парламента важно тијело, те да треба да га потврди и Представнички дом идуће седмице.

Према његовим ријечима, након тога ће тај одбор бити конституисан и усвојен пословник о раду, чиме ће бити испуњен и један од 14 приоритета из посљедњег извјештаја за БиХ.

- Сада би требало да се фокусирамо на још додатних седам приоритета који би требало да буду реализовани до краја октобра. То су махом измјене закона, након чега ће извјештај бити достављен Европској комисији да би на основу тога дала мишљење - рекао је Продановић.

Продановић је навео да БиХ треба статус кандидата за чланство у ЕУ, те да постоји консензус кључних политичких актера да ова питања буду ријешена у овом релативно кратком року.