latinica  ћирилица
29/06/2020 |  09:39 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Голо: Само јединствена српска листа доноси добит

Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо рекао је да је на предстојећим локалним изборима, који ће у овом граду бити одржани послије 12 година, једини начин да Срби добију нешто јединствена српска листа која би изашла на изборе и под условом да се максимално анимирају људи да гласају.
Душан Голо (Фото: Танјуг) -
Душан Голо (Фото: Танјуг)

- Свако разједињавање води нас у катастрофу. Имамо поруку људи из дијаспоре и иностранства да ће подржати једино опцију гдје се налазимо на јединственој листи и да се то препозна као такво - рекао је Голо.

Он је оцијенио да споразум о изборима у Мостару између ХДЗ-а и СДА не нуди ништа ново, посебно када је ријеч о положају Срба у овом граду, те да ће само продубити агонију цијелог града Мостара, јер све околности говоре у прилог томе.

Голо сматра да је то посљедица двадесетогодишњих дешавања у вези с положајем српског народа у граду Мостару.

- Споразум нама не нуди и не доноси ништа ново и само ће, према мом мишљењу, продубити агонију цијелог града Мостара. Све околности говоре у прилог томе. Несхватљиво је да двије странке потпишу споразум уз гаранцију дијела међународне заједнице да ће, кад буду завршени избори, у Градском вијећу извршити промјену Изборног закона - рекао је Голо за Независне новине.

Он је упитао каква је то порука народу, бирачима, додавши да то значи да они унапријед знају да ће побиједити.

-Знају да ће бити побједници избора, да ће ући у Градско вијеће и да ће мијењати Статут, а све им то гарантује међународна заједница. Зашто, људи, онда излазимо на изборе? Ако се већ зна да ће побиједити, да ће мијењати Статут, чему избори? То је толико сулудо да ми није јасно - истакао је Голо.

Он је навео да српски представници у институцијама БиХ и ФБиХ ни у ком случају не би требало да подрже споразум ХДЗ-СДА и нагласио да представници Срба у Мостару траже да се састану са члановима Представничког и Дома народа парламента БиХ из Републике Српске да то блокирају "и да се види минимум неких права које би Срби добили уласком у Градско вијеће Мостара".

Према његовим ријечима, минимум би био да се Србима обезбиједи да добију бар два вијећника од минимално четири, на колико Срби имају право у граду Мостару.

- Овако како је сада, све националне странке, и ХДЗ и СДА, трудиће се да у врх својих листа ставе представнике српског народа и да као такви уђу у Градско вијеће. Проблем је што наши људи, и народ генерално, не познају уређење Мостара. Он је дејтонска категорија у којем је дводомно уређење и Срби кроз Градско вијеће и кроз Клуб вијећника имају могућност заштите виталног националног интереса и да ниједна одлука не прође ако иде на штету српског народа - указао је Голо.

Он је навео да овако, 20 и више година Србе у Мостару представљају људи са неких страначких листа и никада нису потегли питање виталног националног интереса и никада нису зауставили нешто што иде на штету српског народа.

- Посљедњих осам година из буџета је отишло 400 милиона КМ, а Срба ту нема ни у траговима - истакао је Голо.

Он сматра да српске партије, ако јединствено наступе, могу и прећи цензус у граду Мостару и обезбиједити два вијећника.

- Проблем је анимација тих гласача. Врло је важно да изађемо са српском листом, свака друга опција је за нас катастрофа и већ радимо на томе. Наши политичари не знају шта нама Статут Мостара нуди и они неће да то узму - рекао је Голо.

Према његовим ријечима, Срби су се на општим изборима изборили за јединствену листу, само су имали кратко вријеме и дошло је до неких неспоразума између СДС-а и СНСД-а.

- Треба очекивати да ће они, ако ништа, онда због народа који по потреби користе у одређене сврхе, некад за личне интересе, некад за колективне, схватити позицију у којој се налазимо. Свако разједињавање води нас у катастрофу. Имамо поруку људи из дијаспоре и иностранства да ће подржати једино опцију гдје се налазимо на јединственој листи и да се то препозна као такво - навео је Голо.

Он је рекао да је лицемјерна недавна изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да ће Срби бити "језичак на ваги" у Мостару.

- Зашто до сада нису били језичак на ваги, зашто у посљедњих 25 година није било тако. Сада су они као великодушни па ће нам дати да будемо језичак на ваги. Може, није проблем, али под условом да ХДЗ, СДА и СДП на своје листе не стављају Србе, јер оне нису српске партије. Пустите нас да изаберемо своје представнике и то је то. Изетбеговић је у праву, али када би у Градском вијећу и Клубу Срба сједили прави и аутентични Срби, а не Срби из ХДЗ-а, СДА и СДП-а - нагласио је Голо.