latinica  ћирилица
28/06/2020 |  09:58 | Аутор: СРНА

Бијела кућа негира да је Трамп био обавијештен о наводним наградама талибанима

Бијела кућа данас је негирала да је амерички предсједник Доналд Трамп био обавијештен о подацима обавјештајних служби САД да је руска војска нудила талибанима награде за убиства америчких војника у Авганистану.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

Портпарол Бијеле куће Кајли Мекинени рекла је да ни предсједник нити потпредсједник Мајк Пенс нису обавјештени о наводним подацима обавјештајних служби о руским наградама.

Амерички лист "Њујорк тајмс" писао је да је руска војна обавјештајна служба дала подстрек талибанима да нападају војнике САД и да су милитанти добили дио новца.

Лист је навео и да је Трамп обавијештен о тим подацима, али да није одобрио кораке као одговор.

Предсједнички кандидат Демократске странке Џозеф Бајден рекао је јуче да извјештај листа, уколико је тачан, представља "шокантно откриће" посебно због нереаговања америчког предсједника.

Он је најавио да ће, у случају да у новембру побиједи на предсједничким изборима, сигурно реаговати и да ће се руски предсједник Владимир Путин и Русија суочити са озбиљним посљедицама.

Талибани негирају и оптужбе САД да им је Русија послала наоружање, те су наводе да користе оружје које је већ било у Авганистану или су га заробили од непријатеља.

Нешто раније и Русија је одбацила извјештај "Њујорк тајмса". Руске дипломате наводе да амерички лист измишља приче усљед недостатка стварних разлога да криви Русију.