latinica  ћирилица
27/06/2020 |  20:17 ⇒ 28/06/2020 | 09:55 | Аутор: srpskainfo.com

Шеранић: Уз неодговорно понашање, број заражених ће наставити да расте

Свакодневни раст броја заражених новим вирусом корона у Српској биљежи се већ десетак дана, са данас потрђеним 71 новим случајем заразе, а министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић очекује да ће се такав тренд наставити и у наредних 15-так дана.
Ален Шеранић (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Ален Шеранић (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Шераниће је истакао за Српскаинфо да се, док год имамо људе у заједници који су позитивни, уз мање одговорног понашања, што је било евидентно у посљедњих десет до 15 дана, може очекивати да се више људи заражава.

- Ако имате једну особу које може да зарази, према фактору заразности, двије до три нове особе, онда можете да очекујете повећан број заражених. Пратимо ту ситуацију, а Институт за јавно здравство редовно прати и анализира све податке и њихову структуру - каже Шеранић.

Добро је, додаје, што је међу новозараженим мање оних који су најгроженији, али апелује и да се на те податке не ослањамо, те да је одговорно понашање свих јако важно.

- И данас имамо прилику да видимо да је међу зараженима највише оних од 30 до 64 година старости, односно радно продуктивног становништва, те оних од 15 до 29 година живота. Добро је да је тренутно мање оних код којих је вирус корона у претходном периоду значајно погоршавао здравствено стање, а то су особе старије од 65 година. Међутим, без обзира на то, морамо и даље да имамо на уму да свако ко је млађе животне доби може вирус да пренесе некоме ко је старији, из исте породице, или некоме ко је угрожен другим обољењима и због тога је битно то одговорно понашање. Исто тако, нико не гарантује да су године те које ће вас спасити од посљедица самог вируса - каже Шеранић.

Досљедним придржавањем свих препоручених мјера се, ипак, знатно смањује ризик од заражавања и у садашњој ситуацији, а одговорним понашањем и могућност да заразимо неког другог у својој породици или ближој околини. Епидемиолошки подаци показују, додаје, да се доста људи у овом периоду заразило управо током окупљања.

- Нису то само окупљања у угоститељским или другим објектима, већ се ради о различитим врстама окупљања. Како имамо лијепо вријеме, људи се више друже уз роштиљ, одлазе на село, скупљају се не само породично, већ се друже и мимо својих породица - каже Шеранић.

Једнако је важно, додаје, да се одговорним понашањем даје прилика за предах и здравственим радницима, који нису имали прилику за одмор од како је почела пандемија вируса корона.

Уз одговорност појединаца, истиче, битне су и контроле поштовања свих препоручених и мјера Штаба за ванредне ситуације које су на снази, а које треба одговорно да се и проводе.

Када носити маску на отвореном

- Апелујем да све особе које могу бити витално угрожене, не само старији, већ и они са хроничним обољењима, попут особа које живе са дијабетесом или оних са малигнитетима, без обзира на то које су животне доби, носе маску и на отвореном. Они су најугроженији и треба да их заштитимо. Ми остали, ако не можемо да одржимо физичку дистанцу и ако је процјенимо да у тренутку нисмо у могућности да се адекватно заштитимо, у таквим случајевима исто треба да носимо маску на отвореном, што је свакако била и препорука Института. Она није обавезна, али је ово препорука са стручног, епидемиолошког становишта, у смислу преноса вируса - каже Шеранић.