latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:52 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Највећа новина - стимулативна мјера за најбоље студенте

Највећа новина за јавне универзитете биће стимулативна мјера Владе Републике Српске, која предвиђа да се за сваку академску годину издвоји око 2,5 милиона КМ за најбоље студенте, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: Screenshot
Срђан РајчевићФото: Screenshot

- Са тим желимо да поручимо најбољим редовним студентима да ће Република Српска сносити трошкове њиховог школовања, а да је њихово само да буду добри студенти - рекао је Рајчевић за АТВ.

Он је истакао да се међу важнијим новитетима у Закону о високом образовању, који је прије неколико дана усвојила Народна скупштина Српске, налазе и кратки студијски програми, намијењени онима који што прије желе да изађу на тржиште рада.

- Њима нису потребне академске квалификације, него сертификати, да би се што прије исказали у занимању које обављају - додао је Рајчевић.

Он је напоменуо и да су новитети заједнички студијски програми, које могу вршити двије акредитоване високошколске установе из Републике Српске, као и пооштрени критеријуми за напредовање у научно-наставна звања, за оснивање високошколских установа, те пооштрена инспекцијска контрола.

Република Српска је показала храброст да направи радикалне и крупне реформске потезе у области високог образовања, нагласио је Рајчевић, који се нада да ће и остали нивои власти у БиХ да прате тај примјер да се не би стварао дисбаланс.

Према његовим ријечима, Закон о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Српске је други кључни закон, на којем се базира реформски процес у високом образовању, јер је чињеница да без квалитета не може да се постигне пуно.

Говорећи о изазовима са којима су се сусретале високошколске установе у протекла три мјесеца, Рајчевић је навео да је био у сталном контакту са ректорима два јавна универзитета, те да су заједнички дефинисали све кораке који су предузимани у току епидемије вируса корона.

- Имам информације да све тече по плану и у складу са уредбом са законском снагом коју смо донијели са циљем да нам ова акдемска година не би пропала и да можемо одржати континуитет наставног процеса и испитног дијела - рекао је Рајчевић.

Он је оцијенио да је ова ситуација показала да Република Српска има висок степен информатичке писмености, те колико значајну улогу у свему томе имају информационо-комуникационе технологије.

- Кориштње ових технологија је добра пракса, те се једно од тих рјешења налази и у новом Закону о високом образовању, гдје смо предвидјели да он-лајн настава постане саставни дио наставног процеса, а академско особље смо обавезали да студентима у сваком моменту морају да буду у дигиталном формату доступни сви материјали који се тичу наставе, водећи рачуна о ауторским правима - рекао је Рајчевић.