latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:40 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Повећава се број обољелих у региону; На листи ЕУ нема БиХ

Поред најава ЕУ неће од 1. јула отворити границе за грађане БиХ. На листи оних којима ће бити омогућено да слободно путују, из региона су само Србија и Црна Гора.

Због погоршане епидемиолошке ситуације, одгођен је састанак Брдо-Бриони Процес, који је заказан за 29. јун.

У Србији је у протекла 24 часа регистровано више од двије стотине новозаражених, а међу њима су и државни функционери. Двије особе су преминуле.

Међу обољелима су и српски министар одбране Александар Вулин, предсједница Скупштине Маја Гојковић, те директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

Из Министарства одбране саопштено је да Вулин нема никакве симптоме, док је Гојковићева на терапији у болници. Министар здравља Србије Златибор Лончар за РТС каже да није искључено враћање рестриктивних мјера.

- Ми смо дали шансу да свако својом одговорношћу одлучује како ће бити. Ако се неко не придржава онога што је препоручено, ми немамо другог избора осим да уводимо мјере које ће побољшати стање, сачувати људске животе и здравље - каже Лончар.

Кризни штаб у Крагујевцу, гдје је данас због повећања броја заражених уведена ванредна ситуација, затражио је од Владе Србије да одобри увођење додатних мјера у том граду. Градоначелник Крагујевца Радомир Николић каже да су приморани на тај потез јер се одређени број грађана није придржавао препоручених мјера.

- То којом брзином се корона шири по граду Крагујевцу говори о томе да не можемо очекивати од народа да на основу наших препорука и наших ургенција сви спроводе мјере. Нашем народу је потребно наређење, потребна је мотка и због тога доносимо овакве мјере - рекао је Николић.

Сто педесет нових случајева заразе и девет преминулих биланс је вируса корона у Сјеверној Македонији у посљедња 24 часа. Четрнаест новозаражених је у Словенији, док је од 85 нових случајева у Хрватској, 39 у Загребу.

- Јутрос је број новообољелих мањи него што је био јуче. Међутим, поново је међу њима доста велики број оних из ноћних клубова, тако да је то стварно нешто о чему морамо размислити - рекао је хрватски министар здравља Вили Берош.

У Црној Гори у протекла 24 часа заражено је 30 особа.

Након шест часова расправе ЕУ је направила листу земаља чијим ће грађанима од 1. јула бити дозвољен улазак у Унију. Од земаља региона на листи су само Србија и Црна Гора, али не и БиХ. Главни критеријум да се земља нађе на листи, која ће бити коригована сваких 14 дана, јесте опадајућа стопа заражених. Договор треба да потврде све државе чланице.

Истовремено је препоручено да границе буду отворене за Кину, али не и за САД гдје је јуче евидентирано највише заражених у једном дану - преко 45.000.

Готово 47.000 заражених евидентирано је у Бразилу у посљедња 24 часа. Више од 55.000 људи умрло је у тој земљи од посљедица вируса корона.

Свјетска здравствена организација упозорава да би милиони људи могли би да умру ако дође до другог таласа пандемије. Ковид-19 пореде са шпанским грипом који се преко љета смирио, али се и вратио на јесен када је, у другом таласу, умрло 50 милиона људи.