latinica  ћирилица
27/06/2020 |  10:56 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Дијалог мора да се настави упркос Тачијевој оптужници

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се дијалог са Приштином мора наставити упркос оптужницама за ратне злочине против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија.
Вучић у Буграској (Фото:pink.rs) -
Вучић у Буграској (Фото:pink.rs)

Вучић је за бриселски портал "Политико" рекао да не жели да коментарише оптужницу Специјалног суда против Тачија, али да жели покретање дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, који је у застоју више од годину дана.

- Не желимо да потпаљујемо још више политичке или физичке сукобе између Срба и Албанаца, а то је и најбољи начин да зашитимо сигурност и безбједност Срба који живе на Косову - рекао је Вучић.

Он је додао да Београд треба да настави процес дијалога са било ким кога албанска страна изабере за свог представника.

На питање да ли ће се састати са Тачијем ако он буде укључен у разговоре, Вучић је рекао да то не зависи од њега, преносе београдски медији.

У Вашингтону је данас у организацији специјалног изасланика САД за преговоре Београда и Приштине Ричарда Гренела требало да буде одржан састанак између Вучића и Тачија.

Тачи је одустао од састанка по сазнању да је Специјално тужилаштво поднијело на испитивање оптужницу против њега и његових најближих сарадника у терористичкој Ослободилачкој војсци Косова.

Од састанка је одустао и премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти који је затражио од Гренела да састанак одгоди за други датум.