latinica  ћирилица
27/06/2020 |  10:27 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Шпирић: Обавеза је држати се ставова институција Српске

Члан Колегијума Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић поручио је да све што није национални интерес Срба, а евентуално прође у Представничком дому гласовима СДС-а, ПДП-а и федералних партнера, у Дому народа ће доживјети судбину какву треба да доживи.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Дом народа има своју сврху. Ми нисмо слободни стријелци и имамо обавезу да се држимо ставова институција Републике Српске - рекао је Шпирић за "Глас Српске".

Он је напоменуо да је једна ситуација у Представничком дому, а друга у Дому народа, те навео да би волио и када би делегат СДС-а у Дому народа осјетио припадност том клубу.

"Јер, ми смо Клуб Срба, а не страначки клуб. Очекујем да дође до корекције политике оних који су сада опозиција, а врте се око Адила Османовића. Напросто је нелогично да представници СДС-а и ПДП-а припадају Клубу СДА и моја порука је да се врате у српски клуб, гдје им је и мјесто уз све неспоразуме које можемо имати и који су често и логични", рекао је Шпирић.

Он је истакао значај усвајања буџета БиХ и корекције Изборног закона да би били одржани локални избори у Мостару, као и да буду завршена именовања по процедурама које су спроведене.

Шпирић је истакао и да је врло значајно да делегати раде све што је потребно у вези са 14 услова ЕУ.

- У интересу свих грађана и у Републици Српској и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ је да ти услови буду испуњени и то ће свакако бити један од значајних послова и приоритета - рекао је Шпирић, који сутра преузима осмомјесечно предсједавање Дома народа у Парламентарној скупштини БиХ.

Говорећи о изборној кампањи, Шпирић сматра да би требало да доминирају локалне теме, с обзиром на то да су у питању локални избори, али и да ће неизоставне бити и генералне теме попут мигрантске кризе и вируса корона.

Он је изразио бојазан да они који нису спремни на изборе, јер знају како стоје у очима грађана, не учине све да пролонгирају изборе.

- Већ је направљено много проблема, а свако даље одгађање само би усложнило проблеме у локалним заједницама и зато никако не би било добро да то буде урађено - рекао је Шпирић.