latinica  ћирилица
27/06/2020 |  09:20 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Ко ће моћи у земље ЕУ? Још нема договора о "безбједној листи"

Чланице ЕУ нису успјеле да постигну коначан договор о "безбједној листи" земаља чији држављани ће од јула моћи да путују у земље Уније.
Пут Европе - Фото: РТРС
Пут ЕвропеФото: РТРС

Међу земљама које вјероватно неће бити уврштене на листу налазе се САД, Бразил и Русија, а Европска комисија је предложила да би све земље западног Балкана које нису чланице ЕУ и самопроглашено Косово требало да се нађу на безбједној листи.

Међутим, подаци Европског центра за контролу и превенцију зараза /ЕЦДЦ/ показују да би случајеви заражености у БиХ и Сјеверној Македонији могли бити превелики.

Амбасадори 27 чланица ЕУ састали су се јуче послијеподне у Бриселу да би успоставили критеријум за гарантовање уласка у блок без карантина од сриједе, 1. јула.

На листи се налази између десет и 20 земаља, али многи амбасадори су нагласили да се морају посавјетовати са владама својих земаља.

Разговори су трајали до касно у ноћ, а очекује се да чланице ЕУ до краја дана дају неформалне одговоре у вези са листом, наводи неименовани извори упознат са ситуацијом.

Двојица америчких званичника изјавила су да постоји могућност да се путницима из САД дозволи путовање у ЕУ, али под одређеним условима као што је провјера тјелесне температуре.

Европска комисија савјетовала је чланицама ЕУ да прво укину контроле на граничним прелазима унутар Уније, а да затим постепено отворе границе за држављане земаља које нису чланице блока.

Међутим, први корак није урађен према плану. Грчка и даље захтијева тестирање путника из низа земаља ЕУ, укључујући Француску, Италију, Холандију и Шпанију, као и самоизолацију док не добију резултате теста, а Чешка је поручила да неће дозволити улазак туристима из Португалије, Шведске и дијелова Пољске.

Постоји шири договор да ЕУ треба да отвори границе само за оне земље у којима је слична или боља епидемиолошка ситуација, али се поставља питање како процијенити управљање епидемијом у одређеној држави, као и поузданост података.