latinica  ћирилица
27/06/2020 |  08:06 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Кон: Три нова симптома који указују на инфекцију

Центар за контролу и превенцију болести истиче да су такозвани симптоми алергије – запушен нос или константно цурење носа, мучнина и дијареја три нова симптома вируса корона.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

До сада симптоматика ковида-19 била је у вези сам повишеном температуром, инфекцијом плућа, кратким дахом, отежаним дисањем, болом у мишићима, главобољом, али и губитком чула укуса и мириса са боловима у грлу.

Развијање симптома и клиничка слика обољелих зависи од претходног здравственог стања пацијента. Хронични болесници, нарочито они који имају срчане проблеме, дијабетес или проблеме са плућима су ризичнији него остали.

Огласио се и др Кон. Кон каже да је за тренутну епидемиолошку ситуацију одговоран прије свега вирус, који је показао да му не можемо ништа, али и лица која су омогућила више од 5.000 људи на фудбалском стадиону, као и одржавање матурских вечери, преносе медији у Србији.

Поручио је да морају да се поштују мјере, али додаје да не подржава потпуно затварање, јер бисмо у том случају, каже, имали овакву ситуацију више година.

- Морамо да дођемо или до имунитета, или да се вакцинишемо - навео је Кон, истичући да је ово “бирање годишње сезоне“ када се може доћи до заражавања.

Ако смо све вријеме затворени, на крају ћемо престати да живимо, рекао је Кон наводећи да ће прва жртва бити здравствени систем.